Οικονομία

Δύο «αγκάθια» στο δρόμο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που «καίει» την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα, περνάει μέσα από μια... άλλη αξιολόγηση: αυτή των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την ακρίβεια, μόλις ένα μήνα έχει πλέον η κυβέρνηση για να κλείσει τα προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης, που περιλαμβάνουν δύο σημαντικές παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο: την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή του νέου προγράμματος της «κινητικότητας».

Μάλιστα, μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όσοι υπάλληλοι επιθυμούν να μεταταχθούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος της «κινητικότητας» να δηλώσουν την υπηρεσία στην οποία θέλουν να πάνε.

Παράλληλα, μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να έχει ψηφιστεί η τροπολογία για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, δηλαδή κοντά στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται και ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.

Από τη μια μεριά η εκκίνηση της πρώτης φάσης της κινητικότητας και από την άλλη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν προαπαιτούμενα της γ' αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την οποία θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του 2017. Σε ένα από τα δύο, όμως, παραπάνω προαπαιτούμενα, και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκει σθεναρή αντίσταση από πλευράς υπαλλήλων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα να καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους να συνεχίσουν την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, κατηγορώντας την αρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι «αποφάσισε να νομοθετήσει την απεργοσπασία», καθώς «ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, αφού δε δίνει τη δυνατότητα σε όσους δε συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης - επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ - να συμμετέχουν στις κρίσεις των προϊσταμένων».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η κ. Γεροβασίλη ξέχασε, μόλις πήρε την υπουργική της καρέκλα, αυτά που χθες έλεγε για την αξιολόγηση του Ν. 4250/14 και το ότι τότε στήριζε και αυτή και το κόμμα της την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ».

Τι προβλέπει, όμως, η τροπολογία για την οποία κατηγορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι την κ. Γεροβασίλη περί "νομοθέτησης" της "απεργοσπασίας";

«Οι αξιολογητές των υπαλλήλων (...), αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δε δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική διάταξη.

Με άλλα λόγια, όσοι αρνηθούν να αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, δε θα μπορούν οι ίδιοι να διεκδικήσουν θέση προϊσταμένου.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίον αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αξιολόγηση είναι γιατί αυτή συνδέεται με τη βαθμολογική εξέλιξη, βάσει του νόμου Βερναρδάκη, τον οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χαμηλές βαθμολογίες από την αξιολόγηση σε τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, μπορεί να υποστεί αναστολή της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης.

Επίσης, βάσει του νόμου Βερναρδάκη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ διάταξη η οποία προβλέπει πως για τη μετάταξη υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη - μεταξύ άλλων - και ο βαθμός από την αξιολόγησή του.

Συνεπώς, αν κάποιος υπάλληλος δεν έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση, θέτει εκ των πραγμάτων τον εαυτό του εκτός διαδικασίας κινητικότητας. Δεν έχει, όμως, ακόμα αποσαφηνιστεί εάν αυτή η σύνδεση αξιολόγησης-κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύει από φέτος, δεδομένου ότι τα αιτήματα για την ένταξη στην πρώτη φάση της κινητικότητας θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η αξιολόγηση - η οποία μόνο για φέτος δε θα είναι δεσμευτική - θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως περίπου τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα μετά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια