default-image

Νέα ψυχρολουσία για συνταξιούχους: Αλλαγές στις επικουρικές

Οικονομία
Νέα ψυχρολουσία για συνταξιούχους: Αλλαγές στις επικουρικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα χρόνια των μνημονίων οι συνταξιούχοι (και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι) έχουν μάθει να ζουν με τις καθημερινές σχεδόν ανατροπές. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη η νέα ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/1/2015, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το σχετικό ν/σ προβλέπει συντελεστή 0,45 (δηλαδή χαμηλότερο από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ την 1η/1/2015 (δηλαδή μέχρι 31/12/2014). Έτσι κυοφορούνται μειώσεις και για τις συντάξεις τις οποίες αναμένουν να λάβουν ασφαλισμένοι μετά την 1η/1/2015, όπως συνέβη (ή θα συμβεί) και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι έως 31/12/2014.

Με τη διάταξη αυτή, η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα πριν την εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης του μνημονίου που πέρασε τον περασμένο Μάιο. Στο ίδιο μνημόνιο προβλέπεται αναθεώρηση και του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και άλλες σχετικές πληροφορίες, με το νομοσχέδιο αυτό:

1) Ορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) η επιβολή προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μιας επιχείρησης, όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

2) Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή εργασία πριν την έναρξή της. Εκσυγχρονίζεται έτσι το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής και εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών, το οποίο αφήνει ευρεία περιθώρια για παραβατικές πρακτικές.

3) Θα εφαρμόζεται και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.

4) Σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση, θα λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας.

5) Ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών.

6) Επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή σε διαδικασία υιοθεσίας.

7) Καταργείται, έτσι, η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους αντίστοιχα.

8) Παρατείνεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για όσο καιρό εκκρεμεί η κρίση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ειδικά για τους αγρότες δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων με χαμηλότερο αντίτιμο. Για τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν από ψυχικές νόσους, προβλέπεται ότι η ανάληψη εργασίας δεν επιφέρει μειώσεις στο ποσό της σύνταξης ή άλλων επιδομάτων, όταν η εργασία τους ενδείκνυται για λόγους θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Εισάγεται, επίσης, η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να διασφαλίζουν την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρίες σε αυτά, αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η ελληνική νοηματική και ως επίσημη μέθοδος γραφής και ανάγνωσης η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille).

9) Προβλέπεται δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών από τους αγρότες με βάση το 70% του σημερινού κατώτατου μισθού.

10) Προβλέπεται συντελεστής 0,45 για τις επικουρικές συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από 1/1/2015 και μετά (σ.σ. προβλέπεται στο νέο μνημόνιο και φέρνει περικοπές στις συντάξεις αυτές).

11) Δίδεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν αυξημένη σύνταξη.

12) Προβλέπεται άτοκη επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών όταν οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εισφορές υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.

13) Καταργείται η παραγραφή στο δικαίωμα σύνταξης εάν παρέλθει η τριετία από την υποβολή της σχετικής αίτησης, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

14) Καταργείται η αναστολή συντάξεων για όσους φυλακίζονται. Έτσι οι συντάξεις στους φυλακισμένους θα συνεχίζουν να καταβάλλονται κανονικά, μόνο που θα αποδίδονται στις οικογένειές τους. Μοναδική εξαίρεση όσοι φυλακισμένοι έχουν τελέσει αδίκημα σε βάρος του Δημοσίου.

15) Δίδεται η δυνατότητα αναζήτησης συντάξιμων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από το 2002 έως την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News