Οικονομία

90.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Η αύξηση των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας οδηγεί σε αλλεπάλληλα ρεκόρ της αύξησης της απασχόλησης τους τελευταίους δύο μήνες.

Η αύξηση των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας οδηγεί σε αλλεπάλληλα ρεκόρ της αύξησης της απασχόλησης τους τελευταίους δύο μήνες.

Μπορεί ακόμη η ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται σε επίπεδα εφιαλτικά, αλλά τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο δημιουργήθηκαν πάνω από 175.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες ωστόσο να είναι στον τουρισμό, άρα εποχικές και προσωρινές.

Μια... ανάσα από τις 90.000 ήταν οι νέες θέσεις εργασίας το Μάιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το μήνα Μάιο, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 89.534 θέσεις εργασίας.

«Η επίδοση του Μαΐου 2017 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαΐου από το 2001 έως σήμερα», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Επίσης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2017 διαμορφώνεται στις 215.304 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαΐου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 264.587, ενώ οι αποχωρήσεις σε 175.053.

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 924.321 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 709.017».

Πλήρης απασχόληση

Το σύστημα "Εργάνη" σε επίπεδο συμβάσεων επικυρώνει το Μάιο αυτό που είχε αρχίσει να φαίνεται ήδη από τον Απρίλιο: Οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ανήλθαν σε 134.264 φτάνοντας το 50,75% του συνόλου, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 98.350 τον ίδιο μήνα (37,17%) και οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας περιορίστηκαν σε 31.973 ή 12,08% του συνόλου.

Ανά ηλικιακή κατηγορία το πιο θετικό ισοζύγιο ήταν στις ηλικίες 30-44 ετών (31.600 θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας). Ανά δραστηριότητα η πρώτη θέση ανήκει στα καταλύματα (42.871 θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας). Ανά επάγγελμα ξεχωρίζουν οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μπάρμαν (18.841 θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας).

Δηλώσεις

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε: «Η θετική δυναμική στην αγορά εργασίας διατηρήθηκε και το Μάιο. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Χωρίς θριαμβολογίες, συνεχίζουμε την προσπάθεια με σχέδιο και επιμονή».

Με ένα tweet στον προσωπικό λογαριασμό της επέλεξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, να σχολιάσει τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη". Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Τwitter: «ΕΛ.ΣΤΑΤ.: 0,4% ανάπτυξη "Εργάνη": 89.534 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι δείκτες του "Εργάνη" αποδεικνύουν τη μικροπολιτική εμμονή της Ν.Δ., που κάθε μήνα φέρνει την καταστροφή και κάθε μήνα διαψεύδεται».

Σχόλια