Οικονομία

Κυβέρνηση και ΔΝΤ μαζί, "τα βρήκαν" στο θέμα του χρέους

Το θέμα του χρέους και της ελάφρυνσης αυτού... έφερε πιο κοντά την κυβέρνηση με τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Το θέμα του χρέους και της ελάφρυνσης αυτού... έφερε πιο κοντά την κυβέρνηση με τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ "Belt and Road", με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι, αν το Βερολίνο δε συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό "μονοπάτι", τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ είχαν απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι, αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δε χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός και στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό "μονοπάτι" μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα δε θα τύχουν εφαρμογής το 2019-2020.

«Στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ...», «η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σύντομα συμφωνία»

«Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84", στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «για εμάς το βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πως «οτιδήποτε οδηγεί σε μια ρύθμιση του χρέους τέτοια που να ανοίγει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι καταρχήν από τη δική μας πλευρά αποδεκτό».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί από αυτό εξαρτάται και το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει στο προσεχές Eurogroup.

«Ευελπιστούμε», είπε, «να ολοκληρωθεί και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση». Επισήμανε ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας που σοβεί επί 7 χρόνια, για να σχολιάσει σε αυτό το πλαίσιο πως, «αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στις 22 και χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα, νομίζω δεν είναι τόσο τρομερό».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως εκτιμά ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ξαναμεταθέσει το ελληνικό πρόβλημα, και έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι, εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον δεν προκύψει εντός των επόμενων ημερών μια απόφαση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός ότι αν δε συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για τη δήλωση του προφανούς. Δηλαδή, είπε, τα μέτρα που θα ψηφιστούν αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, όμως το Ταμείο είχε απαιτήσεις και από τους Γερμανούς και την Ευρωζώνη.

«Εφόσον οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν ισχύσουν και αποφασίσει να αποχωρήσει, είναι προφανές ότι δε θα χρειαστεί και η εφαρμογή των απαιτήσεών τους».

Σχόλια