Οικονομία

Καμία περικοπή στους συνταξιούχους με αγροτικά εισοδήματα

Στο “παρά πέντε” της νέας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, που αναμένεται (βάσει δέσμευσης Αποστόλου) να ξεκινήσει από αύριο, τελικά δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Στο "παρά πέντε" της νέας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, που αναμένεται (βάσει δέσμευσης Αποστόλου) να ξεκινήσει από αύριο, τελικά δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος χθες, ότι δε θα γίνει καμία περικοπή σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 31η/12/2016 και είχαν ήδη από πριν το Μάιο του 2016 αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση.

Αναλυτικότερα, μετά την επιμονή και τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, με την 5η ερώτησή του, που συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής προς το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε τελικά ο αρμόδιος υφυπουργός πως όλοι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/16 (ανεξαρτήτως ταμείου) δεν υπόκειται σε καμία περικοπή η σύνταξή τους, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα σε αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2017, ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως είναι υπό σκέψη για το τι πρέπει να ισχύσει (να περικόπτεται ή όχι η σύνταξη κατά 60%), ενώ ο κ. Κεγκέρογλου αντέτεινε, επιμένοντας στην τροπολογία την οποία έχει καταθέσει και προβλέπει πως το όποιο αγροτικό εισόδημα ή επιδότηση δεν επηρεάζει τη σύνταξη, απ' όποιο ταμείο και αν προέρχεται ο συνταξιούχος.

"Μπάχαλο" στην ενεργοποίηση

Την ίδια ώρα όμως, "στο σκοτάδι" για άλλη μια χρονιά αφήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την υπόθεση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών της χώρας, αφού με δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύεται για έναρξη της διαδικασίας από αύριο Τετάρτη, χωρίς να έχει όμως γίνει καμία ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για κρίσιμα ζητήματα.

Πόσες επιδοτήσεις μπορεί να χαθούν πάλι, λόγω της γενικότερης αυτής προχειρότητας; Πάντως, ευτυχώς που υπάρχουν και οι Ενώσεις, που δηλώνουν έτοιμες για να κάνουν τις ενεργοποιήσεις, αφού για άλλη μια φορά είναι εκείνες που θα βγάλουν "τα κάστανα από τη φωτιά"!

Συγκεκριμένα και όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, «υπάρχει ήδη καθυστέρηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Ο υπουργός έχει πει ότι στις 15 Μαρτίου θα αρχίσει η ενεργοποίηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση. Θα δούμε...».

Από τη στιγμή που θα ανοίξει η βάση δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να είναι έτοιμοι οι φορείς ενεργοποίησης να εργαστούν, η ΕΑΣΗ θα προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου ο κόσμος να μην ταλαιπωρηθεί. Και ιδιαίτερα φέτος, που για πρώτη φορά μπαίνουν τεραστίων διαστάσεων προβλήματα».

Σύμφωνα με το συνεταιριστή, «αδιευκρίνιστα είναι ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών κάποια θέματα. Τι θα γίνει με τις μεταβιβάσεις; Αυτές είναι απαντήσεις που πρέπει να τις δώσει το υπουργείο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει εγκυκλίους και να διευκρινιστούν όλα όσα πρέπει να διευκρινιστούν, ούτως ώστε να διασφαλίσει ο κάθε παραγωγός τα λίγα χρήματα που λαμβάνει»...

Κι ενώ ο κόσμος ρωτάει, δεν είναι σε θέση κανείς να δώσει απαντήσεις. «Ούτε οι λογιστές, ούτε οι συνεταιριστές, ούτε κανείς ξέρει τι γίνεται», καταλήγει ο Ανδρέας Στρατάκης. «Αυτό που ξέρουμε πια καλά είναι ότι τόσο οι σημερινές ηγεσίες υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και οι αντίστοιχες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»...

Μ. Καμπιτάκης: Εμείς πάλι θα τρέξουμε

«Πάλι εμείς οι Ενώσεις θα τρέξουμε να βγάλουμε... το φίδι από την τρύπα», δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ και στέλεχος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Οι Ενώσεις θα βγουν πάλι μπροστά και θα βοηθήσουν τον κόσμο. Θα κάνουμε το έργο πάλι για το καλό του παραγωγού και θα σταθούμε στο ύψος μας για το συμφέρον του παραγωγού, για το συμφέρον του αγρότη».

Σύμφωνα με το συνεταιριστή, «ο νους τους των κυβερνώντων είναι να πάνε να κάνουν μια δήλωση, να δουν τι θα περάσει και πώς θα περάσει στον κόσμο και όχι να κάνουν έργο. Και όχι να έχουμε μια στοιχειώδη οργάνωση, που αυτό λέγεται μεταβιβάσεις, ενεργοποίηση, αποχαρακτηρισμός βοσκοτόπων κ.λπ.»...

Και φέρνει ως παράδειγμα τους βοσκοτόπους. «Κάποια στιγμή έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και βγάζει τεράστιες εκτάσεις ως μη επιλέξιμες, ακόμη και αμπέλια, που χαρακτηρίζει βοσκοτόπους. Οι επιλεξιμότητες κάνουν δύο και τρία χρόνια να ελεγχθούν. Αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται σε κατάσταση "έκρηξης". Και καλούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πάει να κάνει έλεγχο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πάει»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια