Οικονομία

Χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο κέρματα

Ολοένα και περισσότερα κέρματα χρησιμοποιούν οι Έλληνες στις συναλλαγές τους, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το διαρκώς αυξανόμενο ποσό που εκδίδει (κόβει) κάθε χρόνο το Εθνικό Νομισματοκοπείο.

Ολοένα και περισσότερα κέρματα χρησιμοποιούν οι Έλληνες στις συναλλαγές τους, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το διαρκώς αυξανόμενο ποσό που εκδίδει (κόβει) κάθε χρόνο το Εθνικό Νομισματοκοπείο, φυσικά μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την επιβολή των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, η Ελλάδα εκδίδει - αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της - από τα περισσότερα κέρματα. Γεγονός που μπορεί να συνδέεται τόσο με την σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, είτε στο ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν την πραγματική αξία των κερμάτων στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Ανεξάρτητα όμως από τα "κίνητρα" η Ελλάδα έλαβε άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει την επόμενη χρονιά (2017) κέρματα αξίας 106,3 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι από τα υψηλότερα που ενέκρινε η ΕΚΤ, αν συγκριθεί για παράδειγμα με την Γερμανία όπου θα εκδώσει μόνο 94,2 εκατ. ευρώ, την Αυστρία 87,2 εκατ. ευρώ και την Πορτογαλία 62 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα κέρματα, αξίας 419 εκατ. ευρώ θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία με 359 εκατ. ευρώ.

Πάντως και το 2016 η Ελλάδα ήταν σχεδόν στην κορυφή των κρατών της Ευρωζώνης. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες η χώρα μας εξέδωσε κέρματα αξία 79,5 εκατ. ευρώ.

Η "υπερδραστηριότητα" αυτή στην έκδοση κερμάτων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2015. Τη χρονιά αυτή η χώρα μας ενώ είχε λάβει άδεια από την ΕΚΤ να εκδώσει κέρματα αξίας 13,3 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να αυξηθεί το πλαφόν αυτό στα 52,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων καθώς στην ουσία τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κάθε κράτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια