Οικονομία

"Χρυσάφι" λάδι και κηπευτικά

Οι εξαγωγές ελαιολάδου δίνουν τον τόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης, αφού αποτελεί το προϊόν-σημαιοφόρο στην παρουσία μας στις διεθνείς αγορές!

Οι εξαγωγές ελαιολάδου δίνουν τον τόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κρήτης, αφού αποτελεί το προϊόν-σημαιοφόρο στην παρουσία μας στις διεθνείς αγορές! Παράλληλα, και τα νωπά κηπευτικά αποτελούν ένα σεβαστό τμήμα των εξαγωγών της Κρήτης και μάλιστα ακολουθούν ανοδική πορεία, καταλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στο σύνολο των κρητικών αγροτικών εξαγωγών.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για τις εξαγωγές των κρητικών προϊόντων στην κατηγορία "τρόφιμα και ποτά" είναι απολύτως ενδεικτικά της μεγάλης συμμετοχής του ελαιολάδου αλλά και των κηπευτικών στις εξαγωγές που γίνονται και συνεπώς στη στήριξη της εθνικής οικονομίας της χώρας μας!

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, «αυτή η δυναμικότητα στις εξαγωγές των κρητικών προϊόντων οφείλεται κυρίως στο μονοθεματικό προσανατολισμό των εξαγωγών, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι είναι το λάδι. Και αν αυτό δεν πάει καλά, τότε καταγράφεται το πρόβλημα αμέσως», κάτι που αναμένεται βέβαια να συμβεί φέτος, με τη μεγάλη μείωση στη νέα παραγωγή του προϊόντος.

«Ακόμα και αν το ελαιόλαδο δεν πάει καλά, έχουμε τα κηπευτικά, που επίσης είναι δυναμικός κλάδος», εξηγεί και φέρνει ως παράδειγμα τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν άνοδο των εξαγωγών κηπευτικών σε ποσοστό 16,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παρά τα προβλήματα

Παρά την οικονομική κρίση και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας, οι κρητικές εξαγωγές εξακολουθούν να έχουν στις πρώτες θέσεις ως χώρες "υποδοχής" την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Μάλιστα, η κατηγορία "τρόφιμα-ποτά" συμμετέχει στο σύνολο των εξαγώγιμων προϊόντων σε ποσοστό 64%. Ακολουθούν τα χημικά-πλαστικά κατά 22%, η κλωστοϋφαντουργία κατά 3%, οι μηχανές-συσκευές κατά 2% και η λοιπή βιομηχανία κατά 9%.

«Από τους παραγωγούς μέχρι τους τυποποιητές έχουν αντεπεξέλθει στη δυσκολία των καιρών. Για να εξάγουμε στη Γερμανία, όπου απαιτούνται υψηλά στάνταρ και προδιαγραφές, σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος. Μιλάμε για ποιοτικά προϊόντα, πιστοποιημένα και ελεγμένα, σε κατάλληλες συσκευασίες κ.λπ. Και θα σας πω ότι σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία είναι περίπου το 53% των εξαγωγών μας, που είναι χώρες "σκληρές", όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο k. Άλκης Καλαμπόκης.

Ελαιόλαδο-κηπευτικά

Στο κρητικό ελαιόλαδο, η μεγάλη μείωση παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου του 2015 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο μεταφράστηκε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, τα οποία βέβαια και αναμένεται ότι θα είναι πολύ χειρότερα φέτος.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξήχθησαν 50.045 τόνοι κρητικού ελαιολάδου, που μειώθηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016 στους 33.831 τόνους. Είχαμε μια μείωση, δηλαδή, της τάξεως του 34%.

Το κρητικό ελαιόλαδο κατά το διάστημα αυτό έφτασε πρώτα στην Ιταλία σε ποσοστό 61% και ακολουθούν η Γερμανία με 13%, οι ΗΠΑ με 6%, η Αυστρία με 4%, η Ισπανία με 4%, με 2% η Κύπρος, ο Καναδάς και η Γαλλία, και με 6% οι λοιπές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα κηπευτικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαμε εξαγωγές 36.900 τόνων και το πρώτο εξάμηνο του 2016 τις αυξήσαμε στις 50.179 τόνους. Είχαμε αύξηση, δηλαδή, κατά 16,8% και 36 τόνους.

Πρώτη αγορά που απορρόφησε τα κηπευτικά της Κρήτης ήταν η Γερμανία, δεύτερη η Βουλγαρία κατά 14%, τρίτη η Τσεχία κατά 13%, τέταρτη η Αυστρία κατά 12%, πέμπτη η Ιταλία κατά 10%, έκτη η Ρουμανία κατά 9%, έβδομη η Πολωνία κατά 2% και οι λοιπές χώρες απορρόφησαν το υπόλοιπο 7% των εξαγώγιμων κηπευτικών της Κρήτης.

Κατά νομό

Με βάση πάντα τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ο νομός Ηρακλείου έχει το μερίδιο του 64% στο σύνολο των εξαγωγών των κρητικών προϊόντων, ενώ ακολουθούν ο νομός Χανίων κατά 17%, ο νομός Λασιθίου κατά 14% και κατά 5% ο νομός Ρεθύμνου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ρεκόρ δεκαετίας στα φρούτα και τα λαχανικά

Υπάρχουν όμως και στοιχεία πανελλαδικά για τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόκειται για στοιχεία που συγκέντρωσε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, που επισημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει με ρεκόρ δεκαετίας!

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος αναφέρεται σε ανοδική πορεία των εξαγωγών αυτών σε σχέση με το 2015 και παρά το ρωσικό εμπάργκο, ως εξής: Σε ποσοστό 59,3% τα βερίκοκα, 17,8% τα ροδάκινα, 9,6% οι φράουλες, 5,8% τα νεκταρίνια και 5,1% τα καρπούζια.

Συνολικά προκύπτει αύξηση 16% έως 18% στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από τη χώρα μας το 2015 έναντι του 2016, σε όγκο 1.286.134 τόνων και σε αξία 789,489 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια