Οικονομία

Δραματική έκκληση: Σώστε τους ελαιοπαραγωγούς (Ηχητικό)

Την ένταξη της Κρήτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της φτώχιας που την απειλεί, λόγω της μεγάλης καταστροφής της παραγωγής του ελαιολάδου, ζητάει προσωπικά από τον πρωθυπουργό και βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με επιστολή που του απέστειλε, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

 Με άλλη επιστολή του, ο συνεταιριστής ζητάει από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, να συγκαλέσει όλους τους συναρμόδιους φορείς σε παγκρήτια σύσκεψη, για να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της προστασίας του ελαιοκάρπου από το δάκο της ελιάς και την παρατεταμένη ανομβρία!

Ακούστε τι είπε στο ράδιο 9,84

Πιο αναλυτικά, η επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον Ανδρέα Στρατάκη έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε, κάθε μέρα που περνά όλοι οι εμείς αγρότες-ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή μας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή στους ελαιώνες μας. Τα ελαιόδεντρά μας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Σε περιοχές που άντεξαν στην ξηρασία, ο ελαιόκαρπος που παράχθηκε έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή από τις δακοπροσβολές.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε τεράστια μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους παραγωγούς μας, για τα ελαιοτριβεία μας, για τους μεταποιητές μας.

Κύριε πρόεδρε, το νησί μου υπέστη μια πραγματική καταστροφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Οι αγρότες μας βρίσκονται σε απελπιστική θέση, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ως Έλληνες πολίτες.

Σας καλώ, με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Κρήτης, να αναλάβετε πρωτοβουλία, ως πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ως βουλευτής Ηρακλείου, για τη λήψη μέτρων ανακούφισης του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, για όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας».

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αίτημα για παγκρήτια σύσκεψη

Την ίδια ώρα, σε επείγον έγγραφό του προς τον Σταύρο Αρναυτάκη, ο Ανδρέας Στρατάκης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε περιφερειάρχη, κάθε μέρα που περνά όλοι οι εμείς αγρότες-ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή μας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή στους ελαιώνες μας.

Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής είναι ότι δεν υπάρχει ελαιόκαρπος και ο καρπός που έχει απομείνει στα δέντρα να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από το δάκο.

Το κυριότερο είναι η ζημιά που έχουν πάθει τα ελαιόδεντρα από την παρατεταμένη ανομβρία.

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση χωρίς το προϊόν και καλείται να πληρώσει στο κράτος δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις. Σας καλούμε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να συγκαλέσετε παγκρήτια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να βρεθεί λύση για όλους τους αγρότες που μαστίζονται από τα προβλήματα».

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια