Οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των πολιτών

Από 64 δις το 2015, φέτος ξεπερνούν τα 65,7, με τους φορολογούμενους να δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν

Το πρωτόγνωρο φορολογικό τσουνάμι από τα μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, μέσα στην οικονομική κρίση και την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις, εκτόξευσε στα ύψη τα φορολογικά βάρη.

Από τα 64 δις που ήταν το 2015 έφτασαν το 2016 στο επίπεδο ρεκόρ των 65,7 δισ. Ευρώ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το 2017 αναμένεται να φτάσουν τα 67,9 δις και τα 69,6 δισεκατομμύρια το 2018.

Η φοροκαταιγίδα έχει ήδη προκαλέσει οργή στους φορολογούμενους οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για αδυναμία κάλυψης των ολοένα και μεγαλύτερων υποχρεώσεων, την ώρα που το εισόδημα περιορίζεται δραματικά.

Κι αν μέχρι σήμερα η αδυναμία ήταν εμφανής, κανείς από τους φορολογούμενους δεν ξέρει πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί από τις νέες επιβαρρύνσεις που έρχονται από την 1η 1ου του 2017.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την πρώτη του νέου έτους επέρχονται:


Αυξήσεις στα καύσιμα, με τον ΕΦΚ στη βενζίνη να αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, 8 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

- Αύξηση προβλέπεται και στα προϊόντα καπνού. Καθώς ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Πιο ακριβός θα είναι και ο καφές αφού από 1η 1ου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Τη νέα φοροκαταιγίδα από την πρώτη μέρα του 2017 θα συμπληρώσουν ο

- Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- Ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία και

- Αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά που έχουν απομείνει με την εκπτώση του 30%

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια