Οικονομία

Εκτίναξη και του ιδιωτικού χρέους

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κρούει η νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κρούει η νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Επισημαίνουν δε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και προσεγγίζει το ύψος του δημόσιου χρέους, δηλαδή τα 328 δισ. ευρώ. Στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου εκτιμάται διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους:

- προς τις τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των "κόκκινων" δανείων),

- προς την εφορία (1,1 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο),

- προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου 25 δισ. ευρώ),

- ακόμα και προς τη ΔΕΗ!

«Οι εξελίξεις στο τρίμηνο που πέρασε είναι αντιφατικές. Τα στοιχεία δείχνουν εν μέρει αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις. Καταρχάς, η ύφεση συνεχίζεται. Εντούτοις καταγράφουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο β' τρίμηνο του 2016 (μολονότι σε αυτό συνέβαλαν οι προσωρινές θέσεις εργασίας λόγω τουρισμού). Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α' εξαμήνου 2015, που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι το ΑΕΠ για το 2016 μειώθηκε κατά 0,3%, καθώς:

- Οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω κυρίως των capital controls, υψηλής φορολογίας και καθυστέρησης επιστροφής φόρων από το κράτος.

- Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων-αβεβαιότητας.

- Η αβεβαιότητα κάνει τους επιχειρηματίες διστακτικούς.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστέρησαν, ενώ θα πρόσφεραν επενδυτική ανάσα, και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα λύσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιορίζει την ευχέρειά τους να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

- Η αύξηση των τουριστών το 2016 δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει τις αρχικές τάσεις.

«Η δυσμενής εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης όχι εντυπωσιακούς, αλλά πάντως θετικούς. Ας προσθέσουμε ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη χωρίς τους συνήθεις πόρους της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ κ.ά.) και χωρίς τη νέα δανειακή σύμβαση που απέτρεψε τη στάση πληρωμών (=χρεωκοπία)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αίσθηση δε προκαλεί και η διαπίστωση του Γραφείου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει φέρει την αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο που είχε ποτέ η χώρα!

«Η χώρα παραμένει υπό αυστηρότερη εποπτεία και οικονομικό έλεγχο από εκείνη που ισχύει υπό κανονικές συνθήκες στην Ευρωζώνη ("πολυμερής εποπτεία") και από οποιαδήποτε παρόμοια εποπτεία στο παρελθόν!», επισημαίνεται.

Διάψευση

«Η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μάλιστα, υπερθεματίζει», σημειώνουν, για να προσθέσουν: «Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν. Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής (=τρίτο μνημόνιο)».

Σε άλλο σημείο εξηγούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που παρουσίασε η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από «φοροκεντρική λιτότητα». Εξηγούν δε ότι «προβλέπεται για το 2017 οριακή μείωση δαπανών κατά 78,8 εκατ. ευρώ και εκτεταμένη αύξηση εσόδων κατά 2,513 δισ. ευρώ».

Σχόλια