default-image

Τελεσίγραφο Σόιμπλε για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Οικονομία
Τελεσίγραφο Σόιμπλε για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη θετική αξιολόγηση από τους υπουργούς της ευρωζώνης των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας.

Το Eurogroup αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, συνεπώς και μπορεί να εκταμιευτεί το 1,1 δισ., το οποίο προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Όμως, τα υπόλοιπα 1,7 δισ., που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες δεν εγκρίθηκαν και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευσή τους στην τακτική συνάντηση του EuroWorking Group στις 24- 25 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  (Τεύχος ΥΟΔΔ αρ. φύλλου 536/10.10.2016) η υπουργική απόφαση για τον διορισμό του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας  ΑΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι:

Γεώργιος Σταμπουλής του Γεωργίου

Γεώργιος- Σπύρος Ταβλάς του Διονυσίου

Όλγα Χαρίτου του Παναγιώτη

Jacques, Henri, Pierre, Catherine Le Pape του Emile

David Vegara Figueras του Jose Maria Vegara Carrio

Θετικό το πολιτικό κλίμα

Το πολιτικό κλίμα ήταν γενικά θετικό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ωστόσο προέκυψαν θέματα τεχνικής φύσης, πάνω στα οποία υπήρξε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών ως προς την τήρηση των κανόνων κατά γράμμα. Συνήθης «ύποπτος» υπήρξε για ακόμα μία φορά η γερμανική πλευρά, η οποία ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των προαπαιτούμενων, εμμένοντας σε παρατηρήσεις για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το κώλυμα ήταν τεχνικής φύσης, αφού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ελεγχθούν κατά πόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί στους ιδιώτες που αντιστοιχούσαν. Όπως τόνισε ο ίδιος, όμως, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «καλό κλίμα» και η απόφαση ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα λήφθηκε ομόφωνα.

Από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σημειώθηκε ότι, «η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο» και όλα τα προαπαιτούμενα είναι επί της αρχής ολοκληρωμένα, παρά τις ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων, όπως στις διοικήσεις των τραπεζών ή στη διοίκηση του υπερταμείου.

Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε σαφώς ότι, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα κρίνουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος και μόνο αν κριθούν αναγκαία.

Πηγή: antenna.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News