Οικονομία

Ανακάμπτει η αγορά εργασίας

Μετά από την τεράστια πτώση των μισθών που συντελέστηκε από το 2010 έως σήμερα και με δεδομένο ότι η ανεργία είχε φτάσει στο απίστευτο 28%, η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ωστόσο μόνο ως προς τον αριθμό απασχολούμενων: οι νέες συμβάσεις όχι μόνο είναι μισθολογικά σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας είναι ημιαπασχόλησης ή εκ περιτροπής!

Όπως επισημαίνει η ICAP σε σχετική έρευνα, η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά την εξαετία της οικονομικής κρίσης έπληξε με σφοδρότητα την αγορά εργασίας, με την απασχόληση να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση επί σειρά ετών. Ωστόσο, στη διάρκεια του 2014 η τάση αυτή ανακόπηκε και από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η απασχόληση εμφανίζει θετική μεταβολή, που ενισχύθηκε το 2015.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να δοθεί μια σαφής εικόνα των εξελίξεων και των τάσεων σχετικά με την απασχόληση και ιδιαίτερα με την εξέλιξη της ανεργίας στην παρούσα φάση, όπως αυτή διαμορφώνεται από την οικονομική συγκυρία.

Η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης που εμφανίστηκε το 2014 στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε και κατά το 2015. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τριμηνιαίων Ερευνών Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η ανάκαμψη της απασχόλησης επικράτησε σε γενικές γραμμές το 2015, όχι όμως με την ίδια δυναμική, αφού οι πολιτικές εξελίξεις και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικράτησε το 2015 επέφεραν την "εξασθένηση» των θετικών εξελίξεων.

Κατά το Δ' τρίμηνο του 2015 η απασχόληση ήταν αισθητά αυξημένη, κατά 3% σε ετήσια βάση (συγκριτικά με Δ' τρίμηνο του 2014), ωστόσο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 0,8%.

Από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στα τέλη του 2015 ανήλθε σε 3.641,7 χιλ. άτομα (από 3.535,3 χιλ., κατά το Δ' τρίμηνο του 2014), γεγονός που συνεπάγεται ότι υπήρξε καθαρή προσθήκη 106,4 χιλ. θέσεων εργασίας.

Η συμμετοχή των εργαζομένων με μερική απασχόληση στο σύνολο των απασχολουμένων διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια και δείχνει να παγιώνεται σε επίπεδα μεταξύ του 9%-10% την τελευταία διετία. Ειδικότερα, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης κάλυψε το 9,4% της συνολικής το Δ' τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, εάν εστιάσουμε στις νέες προσλήψεις (αναγγελίες προσλήψεων που καταγράφει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ), προκύπτει ότι το 2015 το 55,5% των νέων προσλήψεων αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ το 44,5% αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση.

Η θετική εικόνα που καταγράφηκε το 2014-2015 συνεχίζεται και το τρέχον έτος. Καταρχήν, με βάση στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης (προσλήψεις-αποχωρήσεις) είναι θετικό κατά το Α' τετράμηνο του 2016, με τις προσλήψεις να υπερτερούν κατά 124,5 χιλ. άτομα των αποχωρήσεων.

Σχόλια