Οικονομία

Ο Γ.Σταθάκης στο Ηράκλειο για το Ελληνογερμανικό Φόρουμ

Παρουσία του υπουργού Οικονομιας, Γιώργου Σταθάκη που βρίσκεται στο Ηράκλειο, ξεκίνησε το 3ο Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, το οποίο συνδιοργανώνουν, για δύο ημέρες, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η  εταιρία - μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. 

Οι επιχειρηματικές συναντήσεις, που θα λάβουν χώρα κατά τη δεύτερη μέρα του φόρουμ, θα αφορούν προϊόντα όπως φρούτα, ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, βότανα, γαλακτοκομικά, αρτοπαρασκευάσματα, αλλά και φυτικά καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο, ενώ στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις Γερμανών εισαγωγέων σε τοπικές επιχειρήσεις.

Το Φόρουμ, το οποίο θα φιλοξενηθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την προώθηση των εξαγωγών, που συμφωνήθηκε μεταξύ της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Peter Schoof, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

 

Εν συνεχεία, Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές θα σκιαγραφήσουν την αγορά τροφίμων και τις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις, ενώ θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με θέμα: «Best practices για την εισαγωγή των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά» και ένα δεύτερο, υπό το συντονισμό του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί - Ένα επιτυχημένο μοντέλο για την παραγωγή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων».

Οι απαντήσεις του Υπουργού για την Κατριβάνου και τα μέτρα

Λαβωμένη βγαίνει η Κυβέρνηση από τη χθεσινή ψηφοφορία και τον διαχωρισμό της στάσης από την πρώην πλέον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου που παραιτήθηκε, ωστόσο από το Ηράκλειο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επικαλούμενος τη δήλωση της πρώην βουλευτού, εξήγησε ότι μπορεί η ίδια να έλαβε αυτή την απόφαση…. Ωστόσο στάθηκε στο σημείο της απάντησης της που  διευκρίνισε  ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική πέρα από αυτό το δρόμο των  μέτρων, τον οποίο η ίδια δεν μπορούσε να ακολουθήσει.  

Σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  και τη στροφή προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που είναι στόχος της κυβέρνησης και θα  προκύψει όπως είπε, εξηγώντας ότι ήδη διαφαίνονται οι προοπτικές για το 2016.

Αναφορά ο κ. Σταθάκης έκανε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού, το ΒΟΑΚ και το Αεροδρόμιο, τα οποία εξήγησε ότι ακολουθούν  εξελικτική πορεία.

Ο κ. Σταθάκης όπως και ο Γερμανός Πρέσβης στη χώρα μας βρέθηκαν σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών κρητικών προϊόντων στη Γερμανία.

Αύριο μάλιστα 11 εισαγωγείς από τη Γερμανία θα συναντήσουν περισσότερους από 40 παραγωγούς και εξαγωγείς της Κρήτης. Άλλωστε όπως σημέιωσαν σε μεγάλο βαθμό, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά και όχι μόνο του νησιού, είναι γνωστά στη Γερμανία και μέρος της διατροφής πολλών γερμανών που κάνουν και τις διακοπές τους στο νησί.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια