Οικονομία

Πυρετός για τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών

Aνεβαίνει ο πυρετός των διαβουλεύσεων για το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς περιπέτειες, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού σίριαλ.

Πέρα από τις επαφές με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, με βασικό αντικείμενο το πώς θα ξεπεραστούν οι διαφορές στον υπό διαμόρφωση μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών είχε την πρώτη επικοινωνία με το Γερμανό ομόλογο του, η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί και θα καταλήξει η διαπραγμάτευση.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εξέφρασε εκ νέου ενστάσεις για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων επί του ελληνικού χρέους, αναμφίβολα προβλημάτισαν την Αθήνα, πόσο μάλλον όταν ο Σόιμπλε συνυπέγραψε την απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Ο προβληματισμός αυτός έγινε πιο έντονος από τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός δεν έχει πει κουβέντα για την ανοικτή διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα ή αρκεί ένας μηχανισμός αυτόματων περικοπών. Η εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι, πάντως, ότι και ο Σόιμπλε αντιλαμβάνεται ότι η πίεση δεν μπορεί να είναι μόνο προς τη μια μεριά και πως αν υποστηρίξει τις θέσεις του Ταμείου, θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα στο Χρέος, κάτι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται, πάντως, ότι ακόμα και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού δεν είναι απλό πράγμα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια