Οικονομία

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δε χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όσο οι αναλύσεις δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, τότε δεν απαιτείται ρύθμιση. Ισχυρίστηκε δε, ότι η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις. «Οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση υπουργών Οικoνομικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι προφανώς η Ελλάδα έχει προβλήματα ρευστότητας αλλά η οικονομία βρίσκεται στα «ασφαλή χέρια του υπουργού Οικονομικών».

Ερωτηθείς σχετικά με το πακέτο προληπτικών μέτρων που καλείται να νομοθετήσει η Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους. «Οι θεσμοί θα βρουν μια λύση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένας μηχανισμός που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και όσον αφορά στους επενδυτές της αγοράς. «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Eurogroup: Προϋπόθεση για τη συμφωνία τα έκτακτα μέτρα

Την Παρασκευή, το Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτων μέτρων, τα οποία ετέθησαν ως προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως, ξακαθάρισε ότι δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο και τόνισε ότι εφόσον υπάρχουν νομικοί περιορισμοί τότε το «πακέτο» αυτό θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αξιόπιστο.

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά το σχεδιασμό ενός μηχανισμού εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια