Οικονομία

Πως επηρέασε τους Έλληνες ο εφιάλτης της κρίσης

Μια τάση βαθιάς αμφιθυμίας υπάρχει στους Έλληνες σχετικά με το ποιες είναι οι αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις τους έπειτα από έξι χρόνια κρίσης.

Στα ερωτήματα αυτά απαντά μια μεγάλη έρευνα που έγινε από ένα νέο ερευνητικό οργανισμό, η οποία καταλήγει σε αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όσον αφορά στο τι πραγματικά θέλουν οι Έλληνες για το μέλλον της χώρας, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά, κοινωνικά ζητήματα. Η έρευνα έγινε από τη "διαΝΕΟσις", σε συνεργασία με τον καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται διχογνωμία σε ό,τι αφορά το ρόλο του κράτους στη λειτουργία της οικονομίας, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις τόσο στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής, όσο και σε αυτό των ιδιωτικοποιήσεων των οργανισμών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η εικόνα

Μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι στα οικονομικά θέματα οι Έλληνες εμφανίζουν μια αρκετά σαφή φιλελεύθερη προσέγγιση, ενώ στα κοινωνικά θέματα είναι ένας συντηρητικός λαός.

Επίσης, οι Έλληνες έχουν μια εξαιρετικά υψηλή εικόνα για τη χώρα τους και τη σημασία της στην Ευρώπη, ενώ οι νέοι της χώρας εμφανίζουν μια ξεχωριστή, αυτόνομη αξιακή συμπεριφορά, χωρίς ωστόσο οι απόψεις τους να φτάνουν να διαμορφώσουν ένα νέο γενεακό χάσμα.

Την ίδια ώρα, ως μεγαλύτερα προβλήματα για τη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αναδεικνύονται η διαφθορά και η διαπλοκή που έχουν τις ρίζες τους στο κομματικό και πελατειακό κράτος, όπως αναφέρεται.

Η οικονομική κρίση προσδιορίζεται ως πολύ μικρότερης σημασίας απειλή για τη δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας όσους εντοπίζουν το πραγματικό πρόβλημα στην κρίση αξιών και αρχών, από την οποία διέρχεται τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία.

Λαός υπερήφανος

Ακόμη, η έρευνα στο σύνολό της καταγράφει μια κατάσταση απαξίωσης και έντονου προβληματισμού γύρω από μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο, παρά τις διχογνωμίες και τις αντινομίες που εμφανίζουν, συνεχίζουν να είναι ένας λαός περήφανος για την καταγωγή του, που τοποθετεί τη χώρα του στον πυρήνα της ευρωπαϊκής προοπτικής και αισιοδοξεί ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών GΡΟ σε δύο φάσεις: Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2015, περιλάμβανε τηλεφωνική έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.500 ατόμων από όλη την επικράτεια, ενώ η δεύτερη περιλάμβανε μια επαναληπτική τηλεφωνική έρευνα το Νοέμβριο του 2015, ενός μέρους του ερωτηματολογίου - 19 από τις 69 ερωτήσεις - σε μικρότερο δείγμα 1.000 ατόμων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια