Οικονομία

Μ.Σάλλας : Επιστρέφει η ελπίδα στην οικονομία

«Η ελπίδα επιστρέφει σιγά-σιγά στην ελληνική οικονομία, καθώς γίνονται προσπάθειες για σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό οικονομικό φύλλο "Borsen Zeitung".

Ο Ηρακλειώτης επικεφαλής του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας πήγε στο Βερολίνο για να διεξάγει πολιτικές συζητήσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για επενδυτές από το εξωτερικό και με την ευκαιρία παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα.

«Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί κάπως εντωμεταξύ», ανέφερε ο κ. Σάλλας. Ο πρόεδρος μετέφερε τρία αισιόδοξα μηνύματα: οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την κερδοφορία τους, το ποσοστό των "κόκκινων" δανείων (μη εξυπηρετούμενων δανείων - NPL' s) στους τραπεζικούς ισολογισμούς μειώνεται και οι τράπεζες αποπληρώνουν δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις τραπεζικούς οργανισμούς που καθορίζουν την αγορά στην Ελλάδα - όσον αφορά τραπεζικές καταθέσεις και χορήγηση δανείων. Δραστηριοποιείται και στη Γερμανία. Με ισολογισμό ύψους 87,5 δισ. ευρώ, ο όμιλος στα τέλη του 2015 είχε χορηγήσει δάνεια ύψους 68,1 δισ. ευρώ περίπου. Οι καταθέσεις των πελατών ανέρχονταν στα 39 δισ. ευρώ. Περίπου 32,7 δισ. ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα - δηλαδή 3 δισ. λιγότερα απ' ό,τι το Σεπτέμβριο του 2015. «Είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε χρήματα και δάνεια στην ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Σάλλας. Αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια - τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL' s). Συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων δανείων σε ιδιώτες δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, τα προβληματικά χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν περίπου 100 δισ. ευρώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα - 35 με 40 δισ. ευρώ αναλογούν μόνο σε επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, είχαν ανάγκη μόνο από μια συνεπή χρηματοδότηση. Στην Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται περίπου 26,8 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων - εξ αυτών, 18 ως 20 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια. Ο κ. Σάλλας είναι πεπεισμένος ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες με το ήμισυ περίπου των δανείων. «Ευχάριστο είναι ότι το ποσοστό των "κόκκινων" δανείων μειώθηκε έστω και κατά λίγο στα τέλη του 2015/αρχές του 2016 για πρώτη φορά», υπογράμμισε και μετέφερε ένα ακόμα καλό νέο: «Το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες».

«Η Γερμανία έχει βοηθήσει»

Αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα Ευρωπαίοι και Γερμανοί ενδιαφερόμενοι. Ο πρόεδρος της τράπεζας τόνισε ότι πρόκειται για δάνεια ουσιαστικά βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Γι' αυτό είναι ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι. «Ενδιαφερόμαστε για Γερμανούς επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σάλλας. Οι σημαντικότεροι τομείς είναι η επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως ο τουρισμός.

Οι μέχρι πρότινος εμπειρίες με Γερμανούς επενδυτές είναι καλές, ενώ επίσης ο κ. Σάλλας, ο οποίος εκπόνησε το διδακτορικό του τη δεκαετία του 1970 στη Χαϊδελβέργη, θεωρεί την επιφυλακτικότητα των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. «Η Γερμανία βοήθησε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση», ανέφερε. «Αλλά και η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της και έκανε θυσίες κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης». Προσωπικά, θεωρεί την υποστήριξη της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση «πολύ σημαντική» στην παρούσα φάση. Προσδοκά μια θετική ώθηση της οικονομίας κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών μέτρων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέροντας πως η επανειλημμένη αναβολή έχει συμβάλει στην επιφυλακτικότητα, γεγονός που δε διευκολύνει καθόλου την αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική οικονομία.

Σχόλια