Οικονομία

Μικρότερο αφορολόγητο ζητούν επιτακτικά οι δανειστές

Νέα «εμπόδια» στη διαπραγμάτευση βάζουν οι δανειστές, οι οποίοι ζητούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών αισθητά κάτω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ.

Η απαίτηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει ήδη διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών για το ύψος του, όπως και για τα μέτρα που απαιτούνται, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει αισθητά τον πήχη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα είναι 9.545 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ).

Το θεωρούν, συγκεκριμένα, υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα του ύψους των εισοδημάτων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές περικοπές των τελευταίων ετών.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών προτείνουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.550 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος.

Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (δεν διευκρινίστηκε εάν ορίζουν συγκεκριμένο όριο), ώστε περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν πως τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν άμεσα, με βεβαιότητα και σε μόνιμη βάση, δεδομένου μάλιστα ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε άμεσα από την κυβέρνηση, η οποία εμμένει στη θέση της για αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα και συγκεκριμένα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Ωστόσο, εάν επιμείνουν οι θεσμοί, συνιστά αιτία ρήξης, καθώς πρόκειται για μέτρο που θα πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται πως το αφορολόγητο μισθωτών - συνταξιούχων δεν εντάχθηκε στις αποκαλούμενες «κόκκινες γραμμές» επειδή ποτέ μέχρι τώρα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσής του.

Τέθηκε όμως στη διάρκεια των τελευταίων διαβουλεύσεων, για να δοθεί μια πρώτη αρνητική απάντηση, ενώ διαμηνύθηκε επίσης πως δεν μπορεί να συζητηθεί μια τέτοια προοπτική, επειδή θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα.

Σχόλια