Οικονομία

“Χάνουμε” την γερμανική τουριστική αγορά

Σε συναγερμό είναι οι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί εξαιτίας της σταθερά αρνητικής πορείας που ακολουθούν οι κρατήσεις της γερμανικής τουριστικής αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι κρατήσεις προς όλους τους προορισμούς κατέγραψαν μείωση 12% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Είχε προηγηθεί πτώση κρατήσεων 8% τον Δεκέμβριο ανεβάζοντας τη συνολική «βουτιά» για το φετινό καλοκαίρι στο 8,6% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, στα συστήματα κρατήσεων όλοι οι μήνες μέχρι το καλοκαίρι κινούνται αρνητικά με τη μεγαλύτερη πτώση να αφορά τον Αύγουστο (-22%) ενώ ο Ιούλιος διασώζεται καταγράφοντας μείωση 1,1%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρεία ερευνών Gfk, εξετάζοντας 340.000 κρατήσεις από 1.200 γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία.

Κι αν η πτώση του Δεκεμβρίου αποδόθηκε, δικαιολογημένα, στο αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσαν στους Γερμανούς τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η «βουτιά» του Ιανουαρίου αποτέλεσε πλήγμα για τουρ οπερέϊτορ και γραφεία ταξιδίων. Κι αυτό καθώς πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων καλοκαιρινών διακοπών.

Σύμφωνα με την Gfk η «βουτιά» κρατήσεων του Ιανουαρίου μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 260 εκατ. ευρώ για τους τουρ οπερέϊτορ και τα γραφεία ταξιδίων της Γερμανίας.

Οι νέες τάσεις

Την ίδια στιγμή, μια άλλη έρευνα για τη γερμανική ταξιδιωτική αγορά επιβεβαιώνει το αρνητικό momentum στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και περιγράφει την αλλαγή τάσεων μεταξύ των Γερμανών τουριστών.

Πρόκειται για την ετήσια έκδοση «Tourism Analysis» του ερευνητικού οργανισμού «Stiftung fur Zukunftsfragen» του Αμβούργου που βασίστηκε στα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών αγοράς Gfk σε 4.000 ενήλικους.

Σύμφωνα με αυτήν, το 2015 μόνο το 54% των Γερμανών έκαναν διακοπές διάρκειας πέντε ημερών και άνω έναντι 57% το 2014 και 2013. Όπως αναφέρει η έρευνα, είναι η πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία που καταγράφεται μείωση του αριθμού των Γερμανών που πηγαίνουν διακοπές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού το εύρημα ότι οι Γερμανοί άνω των 55 ετών που πήγαν διακοπές το 2015 (πέντε ημερών και άνω) μειώθηκαν 6% και το ποσοστό τους διαμορφώθηκε στο 48%. Αυξήθηκαν, αντίθετα, κατά 2% οι Γερμανοί 35-54 ετών που έκαναν διακοπές.

Η έρευνα επισημαίνει τις αρνητικές ενδείξεις και για το 2016 καθώς το 21% των Γερμανών που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως έχουν αποφασίσει, ήδη, να μην κάνουν διακοπές φέτος.

Σχόλια