Οικονομία

Αγρότες εναντίον βουλευτών για την...κάνναβη

Μετά από μια μεγάλη περίοδο λειψυδρίας με άδειο από νερό το Φράγμα Μπραμιανών, στις 12 Δεκεμβρίου του 2007 οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας σε δημοσίευμα τους στη «Νέα Κρήτη»,  ζητούσαν από την πολιτεία να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα, για να μην διψάσουν οι καλλιέργειες των κηπευτικών, διαφορετικά να τους επιτραπεί να καλλιεργήσουν κλωστική κάνναβη που αντέχει στην ξηρασία. Το θέμα τότε είχε πάρει πανελλήνια διάσταση και είχε απασχολήσει όλα τα μεγάλα ΜΜΕ.

Έχοντας φτάσει το 2007 στα όρια τους από την αδιαφορία της τότε κυβέρνησης οι αγρότες της Ιεράπετρας, και έχοντας φρικτά παράπονα από την συμπεριφορά του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού,  του είχαν στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο του ζητούσαν να προχωρήσει τις μελέτες των συμπληρωματικών έργων των Μπραμιανών, και στην απόγνωση τους, του ζητούσαν να αδειοδοτήσει και να ενθαρρύνει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης , που έχει μικρότερες απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό.

Είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 9 χρόνια μετά,  ζητούν από τα υπουργεία, Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομίας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης  να προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για την πλήρη νομιμοποίηση της βιομηχανικής(κλωστικής) κάνναβης, η οποία όπως λένε έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις σε ιδιαίτερα επικίνδυνες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες κλπ.

Επιπλέον, όπως τονίζουν, η αλλαγή της νομοθεσίας θα δώσει δυνατότητα για αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου με μεγάλα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της ενώ αναφέρονται ιδιαίτερα στη Νότια Κρήτη η οποία σήμερα  αντιμετωπίζει, όπως υποστηρίζουν, σοβαρό πρόβλημα ερημοποίησης.

"Δεν αποσκοπούν στο καλό των αγροτών"

«Οι βουλευτές αυτοί που κατέθεσαν αυτή την αναφορά , δεν αποσκοπούν στο καλό των αγροτών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά αποσκοπούν στην ελεύθερη χρήση της ινδικής κάνναβης, όπως έχει προταθεί από διάφορα κομματικά τους όργανα με πρώτη τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ», καυτηρίασε την πρόταση των 20 βουλευτών  ο αγροτοσυνδικαλιστής Μανόλης Γερακιανάκης, ο οποίος ήταν τα 2007 αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ησίοδος» με πρόεδρο τον Νεκτάριο Αχλάτη. Το υπόμνημα  που είχαν στείλει  τότε στον κ Κοντό,  είχε και την υπογραφή της ΟΑΣ Ν. Λασιθίου με πρόεδρο τον Στέλιο Χαραλαμπάκη και αντιπρόεδρο τον Στάθη Κορνάρο.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια