Οικονομία

"Η πληροφορική αναβάθμιση κλειδί για τη λειτουργία του ΙΚΑ"

Η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων, είναι, σύμφωνα με  τον διοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Καλαματιανό, καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία του νέου - ενιαίου ασφαλιστικού φορέα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, χαρακτηρίζοντάς την φιλόδοξο εγχείρημα και υπογράμμισε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι για υλοποιηθεί ένας τόσο μεγάλος σχεδιασμός ενοποίησης απαιτείται μια μεταβατικότητα προκειμένου -όπως είπε- η ενοποίηση να γίνει με τον καλύτερο τρόπο, ομαλά και με σωστά αποτελέσματα.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της πληροφορικής διότι μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πυλώνα, πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα» υπογράμμισε και επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει οικονομικός έλεγχος, καταγραφή και λογιστική εναρμόνιση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καλαματιανός, τα τελευταία πέντε χρόνια αποχώρησαν, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, 3.000 άτομα μόνο από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και σήμερα υπηρετούν 5.900. «Αυτή η απώλεια θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να αντιπαρέλθουμε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι σε σχέση με άλλα ταμεία η κατάσταση στο ΙΚΑ είναι «σχετικά καλύτερη».

«Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε μέσα στο χρόνο αυτό της μεταβατικότητας» τόνισε και πρόσθεσε: «η μετάβαση σε ένα καινούργιο σύστημα πληροφοριακό πρέπει να γίνει με απόλυτο ομαλό τρόπο ώστε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις συντάξεις και τις υπόλοιπες εισφορές και παροχές».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η διοίκηση του ΙΚΑ, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να προχωρήσει και η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών προς το ΙΚΑ, που, όπως υπενθύμισε ο κ. Καλαματιανός, φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ.

Σχόλια