Οικονομία

Η πρώτη αξιολόγηση στο επίκεντρο συνάντησης Τσακαλώτου-Πάντοαν

Σε συμφωνία ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον στην Ευρώπη κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Iταλός ομόλογός του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε στον κ. Πάντοαν στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού - που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς - αναφέροντας ότι κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Οι δυο υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Η ιταλική πρωτεύουσα ήταν ο πρώτος σταθμός του κ. Τσακαλώτου σε μία σειρά επαφών που θα έχει με Eυρωπαίους ομολόγους του μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Βαρύνουσας σημασίας θεωρούνται οι συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τρίτη και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το Φιλανδό ομόλογό του Άλεξ Στουμπ.

Σχόλια