Οικονομία

Αυξήσεις κεφαλαίου ανακοίνωσαν Πειραιώς, Alpha και Eurobank

Μετά την Εθνική και την Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς για reverse split, δημιουργία ειδικού αποθεματικού και έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολόγιες έως ποσού 2,040 δισ. στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. H αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών αφορά στην άντληση κεφαλαίων μέχρι 4,933 δισ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί με μετρητά ή και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή και εισφορά σε είδος και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Tη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 14 Νοεμβρίου αποφάσισε και η Alpha Βank προκειμένου να προχωρήσει σε reverse split των μετοχών, σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τρίτον σε αναγκαστική μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές, αναφέρει το newsmoney.gr.

Νωρίτερα, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην τουρκική Finansbank ανακοίνωσε ότι προχωρά η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα υπολογίζεται στα 3,2 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να γλιτώνει περί τα 2 δισ. ευρώ από το Risk-weighted asset (RWA). Η απόφαση για την πώληση του 100% της τουρκικής θυγατρικής μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, κι έτσι πιθανόν η αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests, οι ανάγκες της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα 1,576 δισ. ευρώ.

Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, είναι να συμπεριληφθούν τα έσοδα από την πώληση της Finansbank στα κεφαλαιακά πλάνα που θα κατατεθούν την Παρασκευή. Δηλαδή το ποσό που θα λάβει η τράπεζα από την πώληση να αφαιρεθεί από το λογαριασμό της αύξησης κεφαλαίου.

Αυτό, πάντως, δεν απαλλάσσει την ΕΤΕ από την υποχρέωσή της σε αύξηση κεφαλαίου, που θα γίνει κανονικά μέχρι τέλη του έτους, ωστόσο μειώνει το ποσοστό της αύξησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμευτικές προσφορές δε βρίσκονται ακόμη στα χέρια της διοίκησης και αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης το ADR της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ με reverse split, καθώς προσφέρεται μία νέα μετοχή για κάθε 100 παλιές. Εντωμεταξύ, για να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των μετοχών, θα ανασταλεί από αύριο και για τρεις ημέρες η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Το βιβλίο προσφορών θα "ανοίξει" στις 9 Νοεμβρίου.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της τράπεζας, Ν. Καραμούζης.

Από την πλευρά το ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το A' τρίμηνο, παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την μακρά τραπεζική αργία. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η συνολική αξιολόγηση από την ΕΚΤ ανέδειξε τη Eurobank ως την ελληνική τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο της δοκιμασίας αντοχής. Το AQR επιβεβαίωσε τη σχετική ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων οδηγεί το δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 65% και έχει στόχο την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας. Από αυτή τη θετική αφετηρία εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο (€2,1 δισ.). Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στη Eurobank όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους πελάτες μας και παράγοντας αξία για τους μετόχους μας και την ευρύτερη κοινωνία».

Σχόλια