Οικονομία

Μπλόκαραν φορτίο με τουρκικές πιπεριές

Οι Βουλγαρικές αρχές  μπλόκαραν και κατέστρεψαν την περασμένη εβδομάδα μια ακόμα μεγάλη παρτίδα Τούρκικων πιπεριών,  που προορίζονταν για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στην εργαστηριακή ανάλυση που υπέβαλαν οι Βουλγαρικές αρχές δείγματα των πιπεριών που είχαν καλλιεργηθεί στην Αντάλεια,  βρέθηκε σοβαρή  υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων  υπολειμματικότητας των φυτοφαρμάκων που είχαν χρησιμοποιήσει οι Τούρκοι αγρότες, όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές(RASFF).

Είναι το δεύτερο φετινό φορτίο με  πιπεριές που έχει προορισμό τις αγορές της ΕΕ, και  κυρίως της Γερμανίας το οποίο  αποδεικνύεται  εργαστηριακά από τις αναλύσεις, ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Ο έλεγχος των Βουλγαρικών αρχών έδειξε ότι οι Τουρκικές πιπεριές περιείχαν υπολείμματα του νεονικοτινοειδούς εντομοκτόνου Acetamiprid, σε ποσοστό 0,768 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, δηλαδή  2,56 φορές περισσότερο του ανώτατου ορίου υπολειμματικότητας, το οποίο έχει οριστεί σε 0,3 mg / κιλό, στον κανονισμό (ΕΕ) 2015/846  από τις  28 Μαΐου 2015, ο οποίος έχει  δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕΕΕ).

Οι επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών πιπεριές  δεν κατέληξαν  στην  ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένου ότι καταστράφηκαν από τις συνοριακές αρχές της Βουλγαρίας.
Το περιστατικό συνέβη στις 29 Οκτωβρίου, και δημοσιεύτηκε από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών( RASFF) , την ίδια ημέρα.

Στον αντίποδα της κακής γεωργικής πρακτικής των Τούρκων παραγωγών μέχρι σήμερα , οι Κρητικοί παραγωγοί πιπεριάς, έχουν εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια ,  μεταξύ των  πιο υπεύθυνων παραγωγών από τις  τρείς πρώτες σε καθαρότητα κηπευτικών ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο ακόμα και  τη χρήση των πιο ακίνδυνων φυτοπροστατευτικών στη διάρκεια της παραγωγής ,  και έχουν εισάγει στην παραγωγική διαδικασία για την προστασία των καλλιεργειών τους ,τα ωφέλιμα έντομα, η χρήση των οποίων αυξάνεται  χρόνο με το χρόνο.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια