Οικονομία

Ψηφίζονται τα μέτρα διευκόλυνσης ρευστότητας για την Ελλάδα

Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένονται να ψηφιστούν, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα, μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, πρότεινε προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αναθεώρηση του Κανονισμού 1303/2013, για τις Κοινές Διατάξεις των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων και την εφαρμογή έκτακτων μέτρων διευκόλυνσης της ρευστότητας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση των κοινοτικών πόρων, να διευκολυνθεί η παρεχόμενη ρευστότητα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και να ξεκινήσει εγκαίρως το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έκτακτα, αυτά, μέτρα, σημαίνουν:

α) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ, που εκκρεμούν και διακρατούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς επίσης και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτό μεταφράζεται σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό,

β) για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αύξηση του επιπέδου της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (3,5 το 2015 και 3,5 το 2016).

Η πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει ποσό 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του παρατηρεί επίσης: «Παρά το γεγονός, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ευνοηθεί η ελληνική οικονομία και να μη χαθούν πόροι για το 2015, οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF) βάζουν τρικλοποδιές στη διαδικασία, καταθέτοντας τροπολογίες, με μόνο στόχο την καθυστέρηση υιοθέτησης των έκτακτων μέτρων για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε τα εξής:

«Η πρόταση της Κομισιόν δίνει μια μικρή ανακούφιση στη χώρα μου την Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό που υποφέρει για χρόνια, από μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και από τεράστια μείωση επενδύσεων. Και είναι θετικό ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων, με την εξαίρεση της Ευρωομάδας της άκρας δεξιάς, στηρίζει αυτή τη διαδικασία.

Έπειτα ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε, «Με την πρόταση της Κομισιόν που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, η χώρα μου δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Απλώς θα διευκολυνθεί να υπάρξουν επιτέλους επενδύσεις - και το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι 100 δις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δημόσιες αλλά και ιδιωτικές. Καθώς και πολλές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους.

Και κατέληξε: «Χρειαζόμαστε όμως, αύριο να εγκρίνουμε αυτή την πρόταση ως έχει. Και γι' αυτό θέλω να πω, ότι οι τροπολογίες που υποκριτικά κατέθεσε η ευρωομάδα της κυρίας Λεπέν, δεν είναι για το καλό του ελληνικού λαού. Αν εγκριθούν, θα είναι για να σταματήσουν αυτή τη θετική διαδικασία».

Σχόλια