Οικονομία

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: Σε τελικές συνομιλίες με την Κομισιόν για bad bank

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν για τη δημιουργία μιας bad bank, ώστε να αγοράσει τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες, ένα μέτρο που θα απελευθερώσει τον δανεισμό με δεδομένο ότι η χώρα ανακάμπτει από την μακροβιότερη ύφεση.

«Είμαστε σε τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να προσδιορίσουμε τα εργαλεία που επιτρέπουν να λειτουργήσει κάποια έμμεση κρατική εγγύηση», σε συμμόρφωση με τις κανόνες για κρατική βοήθεια, ανέφερε ο Padoan στο Συνέδριο Ambrosetti που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία χθες.

Και πρόσθεσε ότι «Έχουμε τελικές συνομιλίες με την Κομισιόν αυτές τις ημέρες, οπότε ελπίζουμε να επιλύσουμε τα τεχνικά ζητήματα πολύ νωρίς».

Η Ιταλία θέλει να επιταχύνει την πώληση των bad loans από τις τράπεζές της, τα οποία ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό των 195,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, καθώς τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν τις πιέσεις στα κέρδη. Η ιταλική κυβέρνηση έχει επίσης περάσει νόμους για να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου οι τράπεζες να κατάσχουν assets και να αφαιρούν τις ζημιές των δανείων από τα στοιχεία τους, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων.

Ο Francesco Confuorti, επικεφαλής επενδύσεων στην Advantage Financial, δήλωσε «Η δημιουργία μιας bad bank θα απελευθερώσει πόρους και κεφάλαιο, επομένως αυτά είναι θετικά νέα για τις αγορές».

Επίσης συμπλήρωσε «Οι μικρότερες τράπεζες θα είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης στάθμισης των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς τους και των αυστηρότερων απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών».

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για να επισπεύσουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια», δήλωσε ο Padoan, προσθέτοντας ότι «μια αγορά για επισφαλή δάνεια ξεκινάει, ακόμη και εάν δεν υπάρχει επισήμως bad bank».

Τέλος υπογράμμισε ότι «Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να γίνουν ισχυρότερες τόσο με την άντληση κεφαλαίων ξεχωριστά όσο και με τη συγχώνευση μεταξύ τους. Είμαστε πολύ ανοιχτοί στην ξένη συμμετοχή. Βλέπουμε ήδη ότι ξένα κεφάλαια πηγαίνουν στις αγορές».

Σχόλια