Οικονομία

Σενάρια αναβολής της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Oι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για το Νοέμβριο. Αυτό αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, η πρώτη αξιολόγηση (review) του νέου προγράμματος της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Ωστόσο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα, ενόψει της νέας προσφυγής στην κάλπη, το σενάριο, από πλευράς των δανειστών, για χρονική μετάθεση της αξιολόγησης κυκλοφορεί ολοένα και πιο έντονα.

Έτσι, οι εν λόγω ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να μην πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, αλλά τελικά το Νοέμβριο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές - και η πολιτική αβεβαιότητα που παραδοσιακά τις συνοδεύει - να έχουν αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ σπεύδουν να επισημάνουν πως ακόμη Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης.

Την ίδια ώρα διαμηνύουν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα για το ελληνικό χρέος και δη την προοπτική αναδιάρθρωσής του.

Για καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας προειδοποίησε το πρωί της Τρίτης και ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ενημερώνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Τόμσεν προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προφανώς και θα καθυστερήσει, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, καθυστερώντας με τη σειρά της και την έναρξη της αξιολόγησης.

Όσο πιο αργά ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση του νέου προγράμματος της χώρας, τόσο περισσότερο εκτιμάται πως θα αργήσει και η εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Σχόλια