Οικονομία

Βερολίνο: "Δε μιλάμε τώρα πια για ονομαστική διαγραφή χρέους"

Δε θα υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο εκ νέου ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτυχία το γεγονός ότι δε μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους.

Αναλυτικά, σε νέες δηλώσεις του τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την πάγια γερμανική γερμανική θέση ότι δε θα υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του με άλλους τρόπους.

«Κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δε μιλάμε τώρα πια για μια -ονομαστική- διαγραφή χρέους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, μια μόλις ημέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF υποστήριξε πως βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού», με αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού ή στην περίοδο αποπληρωμής τους, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος από το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag", ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιενς Σπαν, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως «ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα "κούρεμα"» και προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δε θα είναι άμεσα αισθητές, αλλά μόνο στο μέλλον.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία.

Σχόλια