Οικονομία

"Φοροκαταιγίδα" στην καρδιά της οικονομικής κρίσης

Μια "φοροκαταιγίδα" στην καρδιά της οικονομικής κρίσης έρχεται για τους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του 2015. Οι φορολογούμενοι μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αποπληρώνοντας φορολογικές υποχρεώσεις δεκάδων δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν και θα πρέπει να αποπληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες.

Επιβαρύνσεις που πέρυσι αποπληρώθηκαν σε έξι ή και οκτώ δόσεις, φέτος θα πρέπει να εξoφληθούν σε τέσσερις ή πέντε, ενώ κάθε μήνα που θα περνάει από τον Αύγουστο και μετά, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώνουν τρία ή και τέσσερα διαφορετικά ειδοποιητήρια φόρων.

Τον Ιούλιο περίπου τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι από τα έξι εκατομμύρια συνολικά, που έκαναν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι 18 Ιουλίου θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι υπόλοιποι θα πάνε για τις 30 Αυγούστου, καθώς ήδη η προθεσμία των δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 27 Αυγούστου.

Επίσης θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για περίπου 100.000 επιχειρήσεις καθώς η προθεσμία μετατέθηκε για τις 20 Αυγούστου.

Τον Αύγουστο:

• Τουλάχιστον τρία εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα. Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση.

Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.

Τον Σεπτέμβριο:

• Θα είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος όλοι οι φορολογούμενοι ενώ θα συνεχιστεί η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο:

• Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει "ντεμπούτο" ο ΕΝΦΙΑ.

Τον Νοέμβριο:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.

Τον Δεκέμβριο:

Το Καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων.

Για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από 17 δισ. ευρώ, με τους φορολογούμενους πάντως και δη τους επιχειρηματίες να διευκρινίζουν πως οι πληρωμές αυτές είναι αδύνατες και μια αλυσίδα λουκέτων είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια