default-image

Τι ισχύει για λογαριασμούς και δάνεια

Οικονομία
Τι ισχύει για λογαριασμούς και δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα που απασχολούν έντονα χιλιάδες Έλληνες πολίτες τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, είναι το τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να εξοφλήσουμε τους λογαριασμούς, τις δόσεις των δανείων ή τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία.

Το καθεστώς που ισχύει λόγω των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι σε γενικές γραμμές ελαστικό απέναντι στον πολίτη. Όσον αφορά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, οφειλές προς την εφορία και δόσεις δανείων, οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή και μέσω ΑΤΜ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που οι οφειλέτες δε δύνανται να πληρώσουν, για όσο διάστημα διαρκέσει η τραπεζική αργία, οι τόκοι υπερημερίας δε θα υπολογίζονται, ενώ αναστέλλονται και οι προθεσμίες λήξης οφειλών. Ακόμη, εάν υπάρξει καθυστέρηση σε πληρωμές στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων δεν προβλέπεται απώλεια της σχετικής ρύθμισης.

Κατεπείγουσα εγκύκλιος

Στο μεταξύ και με αφορμή τη σημερινή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος απέστειλε χθες κατεπείγουσα εγκύκλιο προς όλα τα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, αλλά και τους Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας.

Στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι τράπεζες, οι μηνύσεις, οι αγωγές, οι προσφυγές και τα υπόλοιπα ένδικα μέτρα μπορούν να κατατίθενται στα δικαστήρια χωρίς παράβολα, δικαστικά ένσημα, γραμμάτια προείσπραξης κ.λπ.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αναστέλλεται, λόγω ανωτέρας βίας, για όσο διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία, η υποχρέωση εκπλήρωσης πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων και ιδίως καταβολής εισφορών, παραβόλων, γραμματίων και δικαστικών ενσήμων, τα οποία σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή καταβολής πάσης φύσεως εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής».

Τέλος, αναφέρει η εγκύκλιος ότι «αυτονόητο είναι ότι με τη λήξη της τραπεζικής αργίας αίρεται και ο σχετικός λόγος ανωτέρας βίας και αναβιώνει η υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων οικονομικών υποχρεώσεων».

Ανάσα για πολίτες, δικηγόρους και Δικαιοσύνη

Πρόκειται για μέτρα που, εκτός από τους πολίτες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας, διευκολύνουν και τους δικηγόρους, ενώ γενικότερα βοηθούν προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, κάποιος δικηγόρος που παρίσταται σε μια δίκη δεν είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στο δικαστήριο την εισφορά που απαιτείται από το νόμο. Επίσης, για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των χρηματικών ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των ποινών ή την εξαγορά των ποινών. Εξάλλου, αν σε κάποιον κατηγορούμενο για ποινικό αδίκημα επιβληθεί χρηματική εγγύηση ως περιοριστικός όρος, αυτός μπορεί να μην την πληρώσει, παρά μόνο μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα, εκτός από τις δίκες, αν κάποιος θέλει να συνάψει συμβόλαιο, δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εισφορά υπέρ των ταμείων, όπως υποχρεώνεται σε κάθε άλλη περίπτωση από το νόμο.

ΔΕΗ και Τελωνεία: Ποιοι θα έχουν κυρώσεις

Στο μεταξύ, συγκεκριμένα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που λήγουν, οι οφειλέτες που δεν πληρώνουν δεν πρόκειται να υποστούν την οποιαδήποτε συνέπεια: Όχι μόνο δηλαδή δε θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας, αλλά ούτε και η εταιρεία θα τους κόψει το ρεύμα. Όσον αφορά στα τελωνεία, οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-Banking. Ειδικότερα, θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές οδηγίες στη διαδικτυακή πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας (www.icisnet.gr).

Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

Κυρώσεις προβλέπονται, ωστόσο, όσον αφορά οικονομικές υποχρεώσεις προς εταιρείες ή τράπεζες άλλων χωρών. Σ' αυτές τις υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται, παραδείγματος χάριν, το ενοίκιο ή ο λογαριασμός ρεύματος κάποιου μέλους της οικογένειάς μας που διαμένει στο εξωτερικό.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News