Οικονομία

Ολοκληρώθηκε και επίσημα το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας

Τη λήξη του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας απόψε τα μεσάνυχτα, υπενθυμίζει με σημερινό του ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως εξηγεί ο EFSF, η λήξη του προγράμματος σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα θα «χάσει» τα 1,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από το πρόγραμμα του EFSF, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Τυπικά ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.

Συνολικά, ο EFSF παρείχε στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησαν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Από αυτά τα χρήματα, έμειναν αδιάθετα 10,9 δισ. ευρώ, τα οποία φυλάσσονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών.

«Τα αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της απουσίας μίας νέας συμφωνίας» προειδοποιεί ο επικεφαλής του EFSF, Kλάους Ρέγκλινγκ.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να διασωθούν» συμπληρώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ καλεί την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι η αποπληρωμή του δανείου του EFSF θα ξεκινήσει από το 2023 και μετέπειτα.

Σχόλια