Οικονομία

Μέρος της κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας για τον αγωγό η Ελλάδα

Για μία ακόμη φορά στο κέντρο της ενεργειακής κόντρας Ουάσινγκτον-Μόσχας τοποθετείται η Αθήνα, καθώς, από τη μια η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν αλλά και η επίσκεψη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι τόνοι έχουν ανέβει.

Οι κυβερνητικές διαρροές σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργό με τον Ρώσο πρόεδρο και για την πρόθεση του Πούτιν να στηρίξει την χρηματοδότηση του ελληνικού κομματιού του αγωγού Turkish Stream έφεραν την αστραπιαία αντίδραση των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή κατέφθασε στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, Αμος Χοχστάιν, ο οποίος είχε επαφές με τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κύκλοι του Μαξίμου τόνισαν ότι ο κ. Χοχστάιν μίλησε για ενεργειακά ζητήματα με τον κ. Παππά σημειώνοντας ότι «Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές».

Η ενημέρωση, πάντως, από τις ΗΠΑ ήταν κάπως διαφορετική, καθώς, ο κ. Χοχστάιν δήλωσε ότι εξέφρασε τις αντιρρήσεις και την ανησυχία των ΗΠΑ για την πρόθεση της Ελλάδας να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Το ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας από τον Αμερικανό απεσταλμένο δόθηκε μέσω της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας στην οποία επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του λεγόμενου αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα, δεν θα αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και θα προκαλέσουν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές για την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι αυτός ο αγωγός δεν θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προτείνουν καμία εναλλακτική

Αμεση, ωστόσο, ήταν η αντίδραση της Μόσχας, καθώς, το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε δηλώσεις του αναλυτή ενεργειακών θεμάτων και εκδότη του δελτίου Energy international risk assessment, Γιώργου Χατζηιωάννου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες», επισημαίνει ο αναλυτής και συμπληρώνει ότι "οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη».

Σχόλια