Οικονομία

Λαγκάρντ: "Φέρτε μεταρρυθμίσεις - Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει"

«Η λαϊκιστική ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική και να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για να "καρποφορήσουν" ώστε να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία», ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως στις συνεδριάσεις στην Ουάσινγκτον συμβούλεψε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι χρειάζεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο μήνας του μέλιτος με τους πιστωτές της γρήγορα φτάνει στο τέλος της.

«Υπήρξε μια τεράστια δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, τους Ευρωπαίους εταίρους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξει πραγματικά την ελληνική οικονομία» αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το newmoney.gr, και προσθέτει:

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αφήσουμε τις πολιτικές απόψεις και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τα εργαλεία, τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φθάσουν πραγματικά τους στόχους που έχουν τεθεί μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας: την αποκατάσταση της σταθερότητας, τη βελτίωση της οικονομίας [και] βέβαια ότι μία από αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μόνη της και χωρίς στήριξη».

Η παρέμβαση από την επικεφαλής του ΔΝΤ ήρθε την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη από ό,τι ήταν στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση, αλλά προειδοποίησε για «αχαρτογράφητα νερά» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ επισκίασε τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Σχόλια