Οικονομία

Επιστρέφει η αποστολή της Ελλάδας στο Brussels Group

Επιστρέφει η αποστολή της Ελλάδας στο Brussels Group καθώς οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία στη λίστα των μέτρων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το κλίμα είναι θετικό και δεν αποκλείουν να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αύριο ή ακόμα και του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε.

Την εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα σημάδι της ρήξης, αλλά μια ένδειξη ότι οι συζητήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ανάλογη είναι και η δήλωση από πλευράς Κομισιόν, ότι οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Τουσκ: «Δε βλέπω πιθανή συμφωνία πριν το Πάσχα»

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Μαδρίτη και τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι δε βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα, αλλά ότι πιο πιθανό είναι μία συμφωνία να επιτευχθεί στο τέλος Απριλίου.

Ερωτηθείς αν η Ε.Ε. είναι έτοιμη για ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σχέδιο Α, ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να επιτύχει», δήλωσε.

«Οι όροι θα βασίζονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία προς τα τέλη Απριλίου», είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αντρέεβα: «Παραγωγικές συζητήσεις χωρίς συμφωνία»

«Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν», δηλώνει η Μίνα Αντρέεβα. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Πάνε για Πάσχα τα τεχνικά κλιμάκια

Στο μεταξύ, αναχωρούν από την Αθήνα αύριο Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ λόγω του καθολικού Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν τη Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα.

Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Σχόλια