Οικονομία

Στον υπουργό οι αγρότες της Ιεράπετρας

Κρατώντας ένα τετρασέλιδο υπόμνημα, στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα χρόνια και ανεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν την αγροτική τάξη της περιοχής, θα συναντηθούν αύριο το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας.

Στη συνάντηση θα βρίσκεται και ο εντεταλμένος σε θέματα πρωτογενούς τομέα περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Νίκος Δασκαλάκης, καθώς και οι εκπρόσωποι των αγροτικών Συλλόγων της Σητείας, του Τυμπακίου και των Χανίων. Στην πρώτη γραμμή οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ιεράπετρας θέτουν τα προβλήματα του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, χωρίς να αφήνουν φυσικά απ' έξω τον τομέα του ελαιολάδου και της κτηνοτροφίας.

Οι αγρότες-καλλιεργητές μικρών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων είναι βασικό κομμάτι της ατμομηχανής εκείνης που θα σύρει το τρένο που λέγεται Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρα πολλά προβλήματα και ζητάνε από τον κ. Αποστόλου να σκύψει πάνω σε αυτά και να δώσει λύσεις. «Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς, δε φορολογούνται τα μηχανήματα σε ένα εργοστάσιο αλλά το εισόδημα που προκύπτει από αυτά. Προτείνουμε λοιπόν να καταργηθεί η φορολογία αγροτεμαχίων», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης. «Ζητούμε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της άδικης φορολόγησης των αγροτών για το 2015. Να μπει σε συζήτηση ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη φορολόγηση των αγροτών», προσθέτει ο κ. Μαλλιωτάκης.

Προτάσεις

Α) Η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα να μη θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο γεωργός επιτηδευματίας. Να μην καταβάλλεται τέλος επιτηδεύματος ούτε μετά την παρέλευση της 5ετίας, καθώς και να μην ισχύσει η προείσπραξη φόρου.

Β) Πρόβλεψη αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες, ανά αγροτικό ΑΦΜ, συν 5.000 ευρώ ανά τέκνο.

Γ) Επιστροφή ΦΠΑ 6% για όλους τους αγρότες επί των εισροών.

Δ) Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση στοιχείων εσόδων-εξόδων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους και τα εξής:

α. Τα ποσά που πλήρωσε ο γεωργός σε προμηθευτές ενδιάμεσων εισροών (σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια, συντήρηση υλικών, γεωργικές υπηρεσίες, ζωοτροφές, κτηνιατρικές δαπάνες, λοιπές δαπάνες).

β. Σε εργάτες που δεν ανήκουν στη γεωργική εκμετάλλευση.

γ. Σε ιδιοκτήτες-ενοικιαστές γεωργικής γης και σε δανειστές.

Ε) Το ετήσιο γεωργικό εισόδημα ή η φορολογητέα ύλη να περιλαμβάνει:

α. Την αγοραία αξία της οικογενειακής εργασίας που αξιοποιήθηκε στην εκμετάλλευση.

β. Το τεκμαρτό ενοίκιο της ιδιόκτητης γεωργικής γης.

γ. Το τεκμαρτό κόστος χρήσεως των απασχολούμενων ιδίων κεφαλαίων στην εκμετάλλευση.

δ. Το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία), όπως αυτό διαμορφώνεται από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης.

ΣΤ) Να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημιάς για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.

Ζ) Να μην περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα λόγω του ότι χορηγούνται για κάλυψη απωλειών εισοδήματος από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Μείωση κόστους παραγωγής

Προτείνουν, επίσης, μείωση του φορολογικού συντελεστή στην κατώτερη τιμή σε όλα τα αγροεφόδια, επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο (τράνζιτ), μείωση στις εισφορές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, επιδοτούμενες μεταφορές και μέσα επικοινωνίας (κινητό, σταθερό, διαδίκτυο).

Καθυστερούν τα αρδευτικά έργα

«Είμαστε η πιο ξηροθερμική περιοχή της Ελλάδος, επομένως το νερό της άρδευσης είναι πηγή ζωής για τις καλλιέργειές μας. Υπάρχουν θέματα ανοικτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως η μελέτη και κατασκευή της προσαγωγού διώρυγας και η κατασκευή προφράγματος στο Μυρτιανό ποταμό. Η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Ιωάννου. Η περαιτέρω θωράκιση των πηγών της Μαλαύρας. Και εν κατακλείδι το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό», προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Στο υπόμνημα που θα καταθέσουν στον κ. Βαγγέλη Αποστόλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και προτάσεις για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ απαιτούν την επαναλειτουργία των σταθμών γεωργικής έρευνας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια