Οικονομία

Θετικά τα στοιχεία της ΕΤΕπ για την Ελλάδα

«Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε στην Ελλάδα και μετά την κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Bέρνερ Χόγιερ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας στις Βρυξέλλες, τονίζοντας χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα είχαμε δραστηριότητες πριν από την κρίση, ήμασταν αυτοί που παρέμειναν στη διάρκεια της κρίσης και πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε και μετά την κρίση».

Σύμφωνα με τονμ κ. Χόγιερ καθοριστική είναι η διαδικασία η οποία άρχισε την Παρασκευή με την απόφαση του Eurogroup και, όπως είπε, ελπίζει ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ εξίσου σημαντικές είναι «οι επόμενες 24 ώρες, μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τόνισε ακόμη ότι η έκθεση της τράπεζας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και τα συνολικά ποσά που έχουν εκταμιευτεί ανέρχονται σε 16,9 δις ευρώ που σημαίνει 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, σημείωσε ότι «αν υπάρχουν καλά και βιώσιμα προγράμματα, η ΕΤΕπ δηλώνει έτοιμη να τα εξετάσει».

Υποστήριξε ακόμη ότι τα καλά προγράμματα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους, καθώς «ό,τι χρηματοδοτούμε εμείς, αναχρηματοδοτείται στη συνέχεια από τις διεθνείς αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε αδύναμα προγράμματα και αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, είναι η βάση για ό,τι κάνουμε».

Επεσήμανε παράλληλα ότι προς το παρόν δεν προβλέπονται νέα προγράμματα προς χρηματοδότηση, αλλά σημείωσε ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί στην Ελλάδα «κόβουν την ανάσα», σημειώνοντας τεράστια αύξηση την τελευταία διετία.

Ο Β. Χόγιερ αναφέρθηκε και σε μια προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την Ελλάδα. «Εζησα στην Ελλάδα ως μαθητής την εποχή της δικτατορίας και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η χώρα αυτή προχώρησε στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, έγινε μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Εχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.», κατέληξε.

Σχόλια