Οικονομία

Αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα για το χρέος

Η ηγεσία των ΗΠΑ φέρεται απολύτως αποφασισμένη να βάλει στο τραπέζι την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη και να επηρεάσει τις εξελίξεις με κάθε τρόπο.

Η "μεγάλη κίνηση" σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσικά η συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, ωστόσο θα γίνουν σημαντικές κινήσεις και σε επίπεδο "βάσης".

Αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα για να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους και έλαβαν μέρος σε αποστολές που πραγματοποίησαν σε αρκετές χώρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Μάλιστα, η αποστολή θα είναι αναβαθμισμένη - ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο Λευκός Οίκος - καθώς επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh.

Σε παλαιότερες αποστολές του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών συζήτησε ζητήματα που αφορούσαν την «ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση του κοινού μας στόχου για τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ)».

Όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για προηγούμενες αποστολές του στην Ευρώπη, «η οικονομική επιτυχία στην ευρωζώνη αποτελεί ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».

Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε μετά από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επαφές και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σχόλια