Οικονομία

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόντες, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά των δανειστών μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ethnos.gr, θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: Κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η "μικρή ΔΕΗ", κ.λπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Χθες το βράδυ ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να συναντηθούν σήμερα τελικά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, και εκτός δραματικού απροόπτου στην εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχουν θα τεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και κυρίως θα καταγραφούν οι δυνατότητες που έχει η Αθήνα να υπαναχωρήσει σε ορισμένα ζητήματα προκειμένου να κερδίσει άλλα, πιο σημαντικά.

Στις 3 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δουν τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (11:30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15:00).

Το απόγευμα της Πέμπτης θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και δεύτερη την Παρασκευή.

Την Παρασκευή είναι επίσης προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σχόλια