default-image

Δικαιωμένοι αλλά επιφυλακτικοί οι ένστολοι

Κρήτη
Δικαιωμένοι αλλά επιφυλακτικοί οι ένστολοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαιωμένοι αλλά άκρως επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας μετά την απόβαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο και επίσημα πλέον κρίνει αντισυνταγματικές τις αιματηρές περικοπές στους μισθούς αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών και στρατιωτικών.

Ωστόσο οι συνδικαλιστές κρατούν μικρό καλάθι καθώς όπως επισημαίνουν η απόφαση του ΣτΕ είναι ουσιαστικά δεδομένη από τον Ιανουάριο, όταν έγινε η εισήγηση, ωστόσο δεν μεσολάβησε καμία πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να σχεδιαστεί η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν.

Το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Από το σκεπτικό της απόφασης θα καθορίσει αν καλύπτει ορισμένες ομάδες ενστόλων ή όλους τους κλάδους στο σύνολό τους. Ακόμη αν πρέπει να τους επιστραφούν αναδρομικά οι μισθοί που περικόπηκαν και πόσων μηνών ή ετών συνολικά.

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι πρέπει να ακυρωθούν οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους ενστόλους αναδρομικά από 1/8/2012.

Αυτές κυμαίνονται από 8 έως 464 ευρώ το μήνα στους βασικούς μισθούς, από 11 ως και 178 ευρώ για τα επιδόματα θέσης ευθύνης και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Από την αναδρομικότητα θα κριθεί αν το κόστος θα είναι «ανεκτό» για τον προϋπολογισμό είτε θα αποδειχτεί «ασήκωτο». Το κόστος μόνο για τις επιστροφές αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Αν η εφαρμογή της αποφάσεως είναι καθολική, το πικρό ποτήρι για το υπουργείο οικονομικών θα προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς οι ένστολοι θα πρέπει επιπλέον να αμείβονται με το καθεστώς προ των περικοπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News