Οικονομία

Βρούτσης: Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Άντορ, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στην Αθήνα.

Για το θέμα των μισθών, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο κατώτερος μισθός έχει νομοθετηθεί και δεν πρόκειται να θιγεί έως το τέλος του 2016, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ήδη εμφανίζονται μικρές αυξήσεις στις αμοιβές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση, που συμφωνήθηκε στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σημείωσε ότι με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους από τη μισθοδοσία του Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αύξηση 1% στις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν και θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα». Αναφερόμενος εν συνεχεία στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010 από το 2015, είπε ότι θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις που ήδη ισχύουν και τόνισε, ότι η μετάβαση θα γίνει «σταδιακά και ομαλά», καθώς και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «βίαιες προσαρμογές ούτε πρόκειται να διαταραχθούν οι σχέσεις των συνταξιούχων με το ασφαλιστικό σύστημα».

«Πρέπει να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης που είναι αρκετές και επώδυνες για την κοινωνία», είπε από την πλευρά του ο Κοινοτικός Επίτροπος Λάζλο Άντορ που τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τόνισε ότι από το σύνολο των ανέργων, οι μισοί είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο κάτι που έχει όπως είπε «σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Σε ότι αφορά το θέμα του μισθολογικού κόστους, ο κ. Άντορ ανέφερε ότι θέση της Επιτροπής είναι ότι οι αυξήσεις των μισθών πρέπει να ανταποκρίνονται στην αύξηση της παραγωγικότητας, εκτίμησε όμως ότι οι χώρες με συστήματα προστασίας των κατώτερων αμοιβών είναι περισσότερο ανταγωνιστικές. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συγκεκριμένη θέση της Επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της τρόικας, όπως αυτές εκφράζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είπε ότι υπάρχει ενιαία πολιτική της Κομισιόν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα προβλήματα λειτουργίας της Οικονομικής Ένωσης.

«Επιδιώκουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε και προσέθεσε, ότι «έχει γίνει ήδη ζημιά και θα θέλαμε να έχουμε κάνει κάτι νωρίτερα».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων, ανέφερε ότι η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου απαιτείται. Αναγνώρισε όμως ότι η προσπάθεια αυτή έχει πάρει περισσότερο χρόνο από εκείνον που είχε προβλεφθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια