Οικονομία

Εκατοντάδες χιλιάδες οι ανασφάλιστοι λόγω οφειλών στον ΟΓΑ

Χωρίς δικαίωμα σε περίθαλψη, σύνταξη, συμμετοχή σε προγράμματα της Αγροτικής Εστιάς κ.ά. παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που δεν έχουν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση εισφορών ή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ.

Αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντησή του Γιάννη Βρούτση στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε εξαιρετικά ευνοϊκή τη ρύθμιση «Νέα Αρχή» για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε σύνολο 294.665 οφειλετών ασφαλισμένων, 25.404 οφειλέτες έχουν, ήδη, προβεί σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους με βάση προηγούμενες ρυθμίσεις, 20.984 οφειλέτες έχουν προβεί, με βάση τη «Νέα Αρχή» του Ν. 4152/2013, σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους από 28/8/2013 έως 31/12/2013 και παραμένουν προς ρύθμιση οι υπόλοιποι 248.277 ασφαλισμένοι.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρεται στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τους Ν. 4152/2013 και Ν. 4225/2014 αλλά και στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» και επισημαίνει ότι η καταβολή των εισφορών ή η ρύθμιση τυχόν ληξιπρόθεσμων είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν δικαίωμα στις παροχές του ΟΓΑ (περίθαλψη, σύνταξη, συμμετοχή σε προγράμματα Αγροτικής Εστίας κ.α.) αλλά και προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Εξάλλου, τονίζει ότι από 1/7/2013 έχει συσταθεί νέος φορέας για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, με την επωνυμία Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν, ο ΟΓΑ θα πρέπει να διαβιβάσει στο ΚΕΑΟ, άμεσα, τις καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ καθώς και τις άνω των 5.000 ευρώ οφειλές που καθίστανται απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων, όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια