Οικονομία

Επιστήμονες για διεθνές συμπόσιο στη Μεσαρά

Διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο μετά το Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις «First International Whitefly Symposium» που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαίου επισκέφθηκαν το Δήμο Φαιστού και φιλοξενήθηκαν από τη Δήμαρχο Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν από κοντά θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις στο Τυμπάκι και στις Μοίρες. Αρχικά επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού όπου και παρασχέθηκε γεύμα, είδαν από ψηλά την πεδιάδα της Μεσσαράς και τις ιδιομορφίες του τοπίου από γεωργικής σκοπιάς και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγροτο-βιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου από τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Χαραλαμπάκη.

Την αποστολή συνόδευσαν οι αντιδήμαρχοι κ.Μανιαδάκης και κ. Φασομυτάκης, ενώ στο διεθνές συνέδριο το δήμο εκπροσώπησε ο κ. Πρωτογεράκης. Ο Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης εκπροσώπησε τους διοργανωτές και άνοιξε νέες συνεργασίες σε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Οι επισκέπτες στη Μεσσαρά προέρχονταν από 33 χώρες από τέσσερις ηπείρους - Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία. Με ενδιαφέρον συζήτησαν με τοπικούς καλλιεργητές και γεωπόνους και είδαν από κοντά τα προβλήματα που προκαλεί ο αλευρώδης στις καλλιέργειες. Ο παραγωγός κ. Πασχάλης Φυντάνης φιλοξένησε την αποστολή στα θερμοκήπια του όπου εξειδικευμένοι τοπικοί γεωπόνοι συζήτησαν με την επιστημονική ομάδα για όλους τους εχθρούς των οπωροκηπευτικών.

Ο Δήμος Φαιστού συμμετείχε ενεργά στο Διεθνές συμπόσιο, καθώς το κεντρικό τμήμα του Δήμου αποτελείται από πεδινές εκτάσεις και χαμηλούς λόφους, ενώ η γη καλλιεργείται εντατικά με πιο συνήθη καλλιέργεια αυτή της ελιάς, του αμπελιού και των υπαίθριων και θερμοκηπιακών κηπευτικών, καθώς και των σιτηρών.

Το πρόβλημα του Αλευρώδη είναι σημαντικό για την πρόοδο του πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσαράς.Tα αλευρώδη (κυρίως τα είδη Bemisia tabaci και Trialeurodes vaporariorum) θεωρούνται από το σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς παγκοσμίως και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξελίξεις στο χώρο αυτό είναι εξαιρετικά έντονο. Σύντομα τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν στο Δήμο Φαιστού σε ειδική ημερίδα ανοικτή σε όλους τους παραγωγούς.

Σχόλια