Οικονομία

Σε αδιέξοδο η νέα ΕΓΣΣΕ

Δεν υπέγραψε τελικά ο ΣΕΒ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πρότεινε αντ' αυτής ένα "Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών".


Βασική θέση του ΣΕΒ είναι ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».

Σε αυτό το «Πρωτόκολλο» θα υπήρχε ενσωματωμένο και το επίδομα γάμου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων είχαν διακοπεί προσωρινά, καθώς ο ΣΕΒ θέλει να μην υπάρχει γραπτώς στην ΕΓΣΣΕ το επίδομα 10%.

Τελικώς, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διάρκειας έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ), τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ).Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται ο κίνδυνος μείωσης μισθών για όσους αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ ή 45 κλαδικές συμβάσεις, η τρίμηνη μετενέργεια των οποίων λήγει σήμερα.Στις παραπάνω εργοδοτικές οργανώσεις απασχολείται περί το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: in.gr

Σχόλια