«Βούλιαξαν» και φέτος τα Ζωνιανά

Life
«Βούλιαξαν» και φέτος τα Ζωνιανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και φέτος η Γιορτή Βοσκού και Τυριού, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παναγίας στα Ζωνιανά.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες συμμετείχαν στην εκδήλωση-θεσμό για τον Μυλοπόταμο, που φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής!

Στον περιβάλλοντα χώρο του φημισμένου σπηλαίου Σφεντόνη, χιλιάδες κόσμου απόλαυσαν καλή μουσική, χόρεψαν και γεύτηκαν παραδοσιακές λιχουδιές. Η υποδοχή από τους φορείς της Τοπικής Κοινότητας Ζωνιανών ήταν πλούσια και ανταποκρινόταν στη φιλοξενία των ανθρώπων του Ψηλορείτη.

Τις εντυπώσεις για μια ακόμη χρονιά έκλεψε το τυρί-γίγας. Το εντυπωσιακό τυρί, βάρους ενός τόνου και τριακοσίων κιλών, παρασκευάστηκε με 8 τόνους γάλα που προσέφεραν οι κτηνοτρόφοι των Ζωνιανών και μαγνήτισε το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο μάλιστα είχε την ευκαιρία να το απολαύσει έως το τελευταίο κομματάκι του!

«Συνεχίζουμε την παράδοση. Φέτος είναι η 10η Γιορτή που κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε να την πραγματοποιούμε κάθε χρόνο για όσο περισσότερα χρόνια αντέξουμε. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το έθιμο. Το τεράστιο αυτό τυρί που φτιάχνουμε δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Τα Ζωνιανά θα τιμούν το έθιμο αυτό όσο μπορούν», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώστας Παρασύρης.

«Ο κόσμος απόλαυσε παραδοσιακές, τοπικές γεύσεις και διασκέδασε μαζί μας», είπε ο εθελοντής της διοργάνωσης Γιάννης Παρασύρης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν ο λυράρης Τάσος Νικηφόρου και το χορευτικό “Τ’ αόρι” του Στέλιου Πατελάρου, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μεγάλη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, η οποία ερμήνευσε υπέροχα τραγούδια της “διαδρομής” από την Τζένη Βάνου μέχρι τις “Μάγισσες της Σμύρνης”. Η ίδια η καλλιτέχνις Φωτεινή Δάρρα, την οποία συνδέουν δυνατοί δεσμοί με τον τόπο, σε δηλώσεις της με αφορμή την όλη εκδήλωση αλλά και τη μοναδικής σημασίας φιλοξενία των Ζωνιανών είπε: «Με αυτούς τους ανθρώπους γνωριστήκαμε τον χειμώνα μέσω του Νίκου Μαυράκη, που έγραψε το τραγούδι “Φωλιά”, το οποίο τραγούδησα και του οποίου το βιντεοκλίπ γυρίστηκε εδώ στα Ζωνιανά όρη. Πώς λοιπόν θα μπορούσα να πω όχι στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων, που μας φιλοξένησαν τόσο όμορφα και που θέλουν να προβάλλουν τον πολιτισμό και να περάσουν σημαντικά μηνύματα».

Η εκδήλωση είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Ταλλαία 2018”. Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος της “ΚΡΗΤΗ TV”, Στέλιος Μαλτεζάκης, με την “ΚΡΗΤΗ TV” να είναι επίσης και χορηγός επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News