default-image

Τι κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας;

Γυναίκα & παιδί
Τι κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Zούμε σε μια χώρα όπου χαιρόμαστε τον ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι ο ήλιος έχει τις δικές του… οδηγίες χρήσεως και ότι θα πρέπει να τον απολαμβάνουμε με φειδώ.

Ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος, κ. Παντελής Σουβατζίδης, εξηγεί πώς επιδρά ο ήλιος στο δέρμα και υποδεικνύει τρόπους για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας αλώβητη από τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μαύρισμα κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο όμορφο ή αποτελεί ένδειξη καλής υγείας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που συμβαίνει είναι το ...ακριβώς αντίθετο! «Το μαύρισμα αποτελεί μια μόδα που προτάθηκε από την Coco Chanel τη δεκαετία του 1930. Σκοπό είχε να καταδείξει ότι και η πλούσια αστική τάξη της εποχής είχε δικαίωμα να χαίρεται τη θάλασσα και τον ήλιο, μιας και μέχρι τότε το μαύρισμα θεωρείτο χαρακτηριστικό αυτών που ασχολούνταν με γεωργικές ή ναυτικές εργασίες», σημειώνει ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος κ. Παντελής Σουβατζίδης.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο ήλιος είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα προβλημάτων: εγκαύματα, φωτογήρανση (ρυτίδες) και πολλά προβλήματα στο δέρμα, όπως οι πανάδες, τα αιμαγγειώματα (οι κόκκινες ελιές), οι φακίδες κ.ά., που ναι μεν δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία ή τη ζωή μας, αλλά αλλάζουν -σημαντικά και προς το χειρότερο - την εμφάνισή μας.

> Οι βλάβες που προκαλεί

H πιο άμεση και εμφανής επίπτωση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα, που κυμαίνεται από την απλή ερυθρότητα του δέρματος και το αίσθημα «καψίματος», μέχρι την εμφάνιση φυσαλίδων.

Ωστόσο, η επίδραση του ήλιου στο δέρμα δεν έχει μόνο εμφανή αποτελέσματα, όπως τα εγκαύματα. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεταβολές σε κυτταρικό επίπεδο, στις στιβάδες του δέρματος, όπου μπορούν να εμφανιστούν φλεγμονώδεις διηθήσεις, αγγειοδιαστολή κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιο σοβαρή βλάβη που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι η καρκινογένεση. Δημιουργείται από βλάβη στο DNA των κυττάρων του δέρματος, η οποία οδηγεί σε μεταλλάξεις. Εκτός από αυτό, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να «ενεργοποιήσει» ή να χειροτερέψει παθήσεις όπως ο λύκος, ο έρπης, η ροδόχρους νόσος και άλλες.

Τέλος, ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τη λεγόμενη φωτογήρανση, που περιλαμβάνει πανάδες, κηλίδες, ευρυαγγείες και -φυσικά- ρυτίδες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, «κάθε λογικός άνθρωπος πιστεύω, θα προτιμούσε να έχει ένα υγιές δέρμα, ίσως όχι τόσο μαυρισμένο, από το να έχει ένα δέρμα μαυρισμένο αλλά γεμάτο ρυτίδες, πανάδες, δυσχρωμίες και ευρυαγγείες. Πρέπει να γνωρίζει ότι ο ήλιος τα προκαλεί όλα αυτά», σημειώνει ο κ. Σουβατζίδης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ο ήλιος έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, τόσο σε κυτταρικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Πολλές δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η λεύκη και το έκζεμα, βελτιώνονται σημαντικά με την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μοναδικός είναι ο ρόλος της ηλιακής ακτινοβολίας στην παραγωγή βιταμίνης D.

> Υπεριώδης ακτινοβολία

Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (UV, Ultra Violet, υπεριώδης) είναι ο ήλιος. Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας:

UVA: Eίναι η ακτινοβολία που μας μαυρίζει. Δεν προκαλεί εγκαύματα, με αποτέλεσμα να την θεωρούμε ακίνδυνη, στην πραγματικότητα όμως, προκαλεί έμμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

UVB: Είναι η ακτινοβολία που ευθύνεται για τα εγκαύματα. Η UVA και η UVB είναι  εξίσου επικίνδυνες, καθώς  ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση.

UVC: Είναι το πιο επικίνδυνο είδος, αλλά απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας και δεν φτάνει ως την επιφάνεια της γης. Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίστανται τη μεγαλύτερη επίδραση από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αν και τα μαλλιά και τα νύχια είναι περισσότερο εκτεθειμένα, είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταλήξει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και σε βλάβες στο DNA.

Τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόκληση εγκαύματος στο δέρμα και φωτοκερατίτιδας στα μάτια. Χρόνια αποτελέσματα είναι ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση του δέρματος, ο καταρράκτης, το πτερύγιο και η κερατοπάθεια.

Η UVB προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος. Η UVA επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι τη γήρανσή του. Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Δηλαδή, όσο περισσότερη έκθεση έχουμε στη διάρκεια της ζωής, τόσο πιο σημαντικές οι επιπτώσεις.

> Kαι μετά τον ήλιο τι;

Είναι εύλογο ότι μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα «διψά» και έχει ανάγκη από πλούσια και εντατική ενυδάτωση. Η dr.organic έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτήν την ανάγκη, με μια σειρά προϊόντων που φροντίζουν το δέρμα, αφήνοντάς το τέλεια ενυδατωμένο, λείο και απαλό.

* Για το αφυδατωμένο και ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα, δοκιμάστε το δροσιστικό και επανορθωτικό ζελέ Organic Aloe Vera Gel with Cucumber, Witch Hazel and Calendula. Χάρη στο αγγούρι, την αλόη, την καλέντουλα, την αμαμελίδα και την άρνικα που περιέχει, συνδυάζει τέσσερις δράσεις σε μία: ενυδατώνει, αναζωογονεί, τονώνει και αναδομεί την επιδερμίδα. Ιδανικό για χρήση ως ενυδατικό προϊόν σε καθημερινή βάση για όλο το σώμα, κατάλληλο ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.

* Το γαλάκτωμα σώματος Organic Aloe Vera Skin Lotion είναι ένα καταπραϋντικό και επανορθωτικό ενυδατικό προϊόν, ιδανικό για το  ξηρό, ερεθισμένο, ταλαιπωρημένο και καμένο από τον ήλιο δέρμα. Εμπλουτισμένο με Βούτυρο Κακάο, Βούτυρο Καριτέ, Λάδι Ελιάς, Έλαιο Ηλίανθου, Λειχήνα της Ιρλανδίας, Βιταμίνη Α και Ε, είναι σχεδιασμένο για να διεισδύει και στα ξηρότερα στρώματα της επιδερμίδας, αφήνοντάς την εμφανώς ενυδατωμένη και ελαστική.

* Με το Organic Coconut Oil Body Wash, η ενυδάτωση ξεκινά από το… ντους! Περιέχει Βιολογικό Έλαιο Καρύδας, που είναι γνωστό για τις θρεπτικές και ενυδατικές του ιδιότητες, και είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου που ενυδατώνουν το δέρμα. Ενυδατώνει, αναζωογονεί και χαρίζει πλούσια αίσθηση φρεσκάδας! Ό,τι ακριβώς χρειάζεστε μετά από την έκθεση στον ήλιο.

* Εκτός από τη μοναδική μυρωδιά της, η Μους Σώματος με Βιολογικό Έλαιο Καρύδας Organic Virgin Coconut Oil Body Souffle κάνει «θαύματα» στην επιδερμίδα. Διαθέτει ιδιαίτερες ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες και χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, επανορθώνει και θρέφει τις ξηρές περιοχές του δέρματος. Είναι κατάλληλη για χρήση σε όλο το σώμα και δεν αφήνει λιπαρά κατάλοιπα στην επιδερμίδα.

* Με τα αγνότερα και πλουσιότερα σε άλατα ορυκτά της Νεκράς Θάλασσας και ένα αποκλειστικό μίγμα από βιολογικά έλαια και εκχυλίσματα, το Απολεπιστικό Σώματος Organic Dead Sea Minerals Body Polish προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία spa: οι θεραπευτικοί κόκκοι απολέπισης απαλύνουν και λειαίνουν την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα ευνοείται η κυτταρική ανάπλαση, η επανόρθωση και η εντατική ενυδάτωσή της.

* Μην ξεχνάτε την κρέμα ημέρας! Χρησιμοποιήστε την πριν το αντηλιακό. Επιλέξτε μία κρέμα με αντιοξειδωτική, ενυδατική και επανορθωτική δράση, όπως την Organic Moroccan Argan Oil Day Cream, που είναι εμπλουτισμένη με Arganyl. Θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η σύνθεσή της βοηθά στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου, κάνοντας την επιδερμίδα να φαίνεται εμφανώς νεότερη, αμέσως μετά την εφαρμογή της. Συνεχίστε την ενυδάτωση και τη νύχτα, με την Organic Moroccan Argan Oil Night Cream. Με βασικό της συστατικό της το βιολογικό έλαιο αργκάν και ελαφριά σύνθεση, είναι ιδανική για την ενυδάτωση και την επανόρθωση της επιδερμίδας τη νύχτα, που το δέρμα μας ξεκουράζεται.

* Επίσης, μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορείτε να φροντίσετε την επιδερμίδα του προσώπου σας με τη μάσκα Organic Manuka Honey Face Mask, που έχει δύο δράσεις σε μία: και καθαρίζει σε βάθος και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Με βασικό της συστατικό το βιολογικό μέλι Μανούκα, βοηθά στην απορρόφηση της περιττής λιπαρότητας, καθαρίζοντας τους πόρους και βελτιώνοντας την υφή και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ παράλληλα το ενυδατώνει. Είναι εμπλουτισμένη με Αλόη Βέρα, Καολίνη, Βούτυρο Καριτέ, Βούτυρο Κακάο και Βιταμίνη Ε και χαρίζει μοναδική αίσθηση απαλότητας και λάμψη.

Πηγή: healthyme.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News