Μπασμπούσα με ινδοκάρυδο, που θυμίζει ραβανί

Γαστρονομία
Μπασμπούσα με ινδοκάρυδο, που θυμίζει ραβανί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπασμπούσα με ινδοκάρυδο ή αρίσα! - Πεντανόστιμο γλυκό, πανεύκολη συνταγή

Μη σας παραξενεύει το περίεργο όνομα! Αυτό το αιγυπτιακό γλυκό με σιμιγδάλι, θυμίζει κατά πολύ τα δικά μας σάμαλι και ραβανί, αλλά γίνεται χωρίς αυγά και έχει υπέροχη υφή και γεύση!

Είναι ένα γλυκάκι που παρασκευάζεται πολύ γρήγορα και πιο συγκεκριμένα μόνο δέκα λεπτά απαιτούνται από το χρόνο σας και είναι έτοιμο και το αποτέλεσμα είναι, τόσο εντυπωσιακό, όσο και γευστικό.

Την συνταγή μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά:

  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
  • 400 γρ. γιαούρτι αγελαδίτσα
  • 120 γρ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 20 γρ. (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 80 γρ. ωμή αμυγδαλόψιχα

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. Ζάχαρη
  • 650 γρ.. νερό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
  • προαιρετικά λίγο ανθόνερο

Εκτέλεση:

Γι’ αυτό το αιγυπτιακό γλυκό που θυμίζει σάμαλι, την μπασμπούσα με ινδοκάρυδο ή αρίσα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο για 2΄, με μίξερ χειρός σε ένα μεγάλο μπολ, να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα 2 γιαούρτια και το γάλα.

Ανακατεύουμε τα υλικά με μία σπάτουλα.

Προσθέτουμε την καρύδα, το σιμιγδάλι και το μπέικιν.

Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Το μείγμα θα βγει αρκετά σφικτό.

Βάζουμε τη μπασμπούσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ρηχό ταψί 38 εκ. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ στον πάγκο της κουζίνας.

Με μαχαίρι χαράζουμε επιφανειακά μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια. Πάνω σε κάθε κομμάτι ακουμπάμε ένα αμύγδαλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 35΄.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 160 °C για 30΄. Η μπασμπούσα πρέπει να ροδίσει καλά πάνω και κάτω πριν βγει από το φούρνο. Μόλις βγει καυτή η μπασμπούσα από το φούρνο, με το μαχαίρι κόβουμε τα χαραγμένα κομμάτια μέχρι κάτω.

Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό με μία φλούδα λεμονιού.

Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφήνουμε να βράζει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το σιρόπι, για 5΄από την ώρα που παίρνει βράση.

Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το παχύ σιροπι να κρυώσει.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες σταγόνες ανθόνερο μέσα στο σιρόπι.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει μέχρι να ψηθεί η μπασμπούσα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News