Το πιο τέλειο, αφράτο και μυρωδάτο Χριστόψωμο!

Γαστρονομία
Το πιο τέλειο, αφράτο και μυρωδάτο Χριστόψωμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο αφράτο και μυρωδάτο Χριστόψωμο από την ομάδα Live Kitchen

Η ομάδα Live Kitchen μας αποκαλύπτει τα μυστικά για το τέλειο Χριστόψωμο.

Αυτή τη συνταγή, θα την φτιάξετε μία φορά και θα την εντάξετε στις αγαπημένες σας, καθώς θα θέλετε να παρασκευάζεται κάθε χρόνο την ίδια συνταγή για Χριστόψωμο.

Ακολουθείστε τα βήματα του Πάνου Παπαδάκη και θα έχετε το τέλειο Χριστόψωμο για το Χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι.

  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 110 γρ. νερό χλιαρό
  • 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 1/8 κτγ γαρύφαλλο
  • 1/4 κτγ αλάτι
  • 150 γρ. χυμό πορτοκάλι χλιαρό
  • 1/2 κτγ γλυκάνισο
  • 2η Ζύμη για στολισμό
  • 200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 30 γρ. νερό + 1 κτγ μέλι
  • 28 εκ.

Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε. Σπάμε την νωπή μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό 1 κτσ ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε φτιάξει έναν χυλό.

Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κανουμε τον φούρνο στόφα . Ανοιγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100 c και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τον κλείνουμε τελείως και αφού πίασουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί να φουσκώσει. Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε την μαστίχα μαί με όλα τα μπαχαρικά και την ζάχαρη.

Τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι για τσουρέκι . Στον κάδο ενός μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τον χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά που ρίξαμε. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε γι 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα . Μόλις ζυμωθεί καλά το κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη. Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη. Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες.

Όσο φουσκώνει η ζύμη πάμε και φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμο και σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι Γ.Ο.Χ  την ζάχαρη το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη. Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη. Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα Ταψί 28 εκ και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα. Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί.

Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας και ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 c.  Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς. Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα  του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα. Θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο. Καλή σας επιτυχία!!!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News