Μαγειρική

Αυτό είναι το «Ελληνικό χαβιάρι»

Το αυγοτάραχο χαρακτηρίζεται ως το «Ελληνικό χαβιάρι»

Μπορεί σήμερα να συγκαταλέγεται στις γκουρμέ απολαύσεις, παλιότερα όμως το αυγοτάραχο βρισκόταν στο καθημερινό τραπέζι!

Το αυγοτάραχο είναι και παραμένει ένα απολύτως φυσικό προϊόν, με υψηλή θρεπτική αξία κι, αντιστοίχως, χωρίς ιδιαίτερη θερμιδική. Δεν περιέχει συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά και βιταμίνη C και δίνει απίστευτη ενέργεια στον οργανισμό.

Μάλιστα, κάποτε, σε μικρές έστω ποσότητες, μια-δυο φετούλες, υπήρξε συμπλήρωμα ταπεινών φαγητών, όπως τα όσπρια ή τα ζυμαρικά.

Είναι ευχής έργον που οι ευρηματικοί νέοι σεφ το επαναφέρουν στη διατροφή μας, σε δημιουργικά πιάτα ως άρτυμα, και πάλι σε αυτές τις αναλογίες –που είναι και οι συνιστώμενες– δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να το απολαύσουμε.

Ιδανικά συνοδεύοντάς το με κάποιο απόσταγμα (ουίσκι ή τσίπουρο), με λευκό ξηρό κρασί, αφρώδες ή μη, ή και σαμπάνια.

Ιδανικά, το σερβίρουμε με κρεπούλες από πατάτα (blinis).

Οδηγίες:

Καταρχήν χρειάζεται να το αφήσουμε τουλάχιστον 1 ώρα εκτός ψυγείου πριν το κόψουμε. Πρώτα κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυγοτάραχο. Μετά αφαιρούμε το προστατευτικό του κερί και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Αν δεν το καταναλώσουμε όλο, σκεπάζουμε το σημείο που μένει εκτεθειμένο με διαφανή μεμβράνη.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια