Μαγειρική

Φτιάξτε πανεύκολα τη δική σας, σπιτική κέτσαπ!

Η Κετ Σιάπ ήταν μια κινέζικη σάλτσα με βάση παστά ψάρια(!), κρεμμυδάκια και πολλά μπαχαρικά. Οι Άγγλοι την ανακάλυψαν τον 17οαι., στην Μαλαισία και από εκεί την έφεραν στην Ευρώπη.

Αρχικά τη βάφτισαν «κάτσαπ» και αργότερα «κέτσαπ».

Η κέτσαπ λοιπόν ήταν από πάντα μια σάλτσα, όχι απαραίτητα με ψάρια, αλλά σίγουρα χωρίς ντομάτα. Μέχρι το 1876, τη χρονιά δηλαδή που δημιουργείται η μοντέρνα κέτσαπ, από τον Αμερικανό Henry Heinz, με την προσθήκη ντομάτας, όπως δηλαδή τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η παρακάτω συνταγή του olivemagazine.gr είναι για ενάμιση κιλό σάλτσας, ο χρόνος προετοιμασίας είναι 30 λεπτά, ο χρόνος μαγειρέματος 60 λεπτά και έτσι θα έχετε έτοιμη τη σπιτική σας κέτσαπ σε μόλις μιάμιση ώρα!

Διαδικασία

Χαράζετε τις ντομάτες, τις βουτάτε για λίγο σε βραστό νερό και τις ξεφλουδίζετε με ευκολία. Ύστερα τις κόβετε στη μέση και τις στύβετε να φύγουν τα σποράκια τους.

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με φαρδιά κατσαρόλα, πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρουν μία βράση.

Χαμηλώνετε τότε την φωτιά –μέτρια προς χαμηλή- και σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατίζετε ή προσθέτετε επιπλέον ξίδι. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπλέντερ και χτυπάτε να γίνει ένας πηχτό χυλός σαν πηχτή σάλτσα. Αν χρειαστεί, την ξαναβράζετε ξεσκέπαστη, πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει περισσότερο.

Μεταφέρετε την κέτσαπ σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια ή βάζα. Τα γεμίζετε μέχρι να φτάνει 1,5 εκ. κάτω από το χείλος των μπουκαλιών. Τα σφραγίζετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείτε την κέτσαπ στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες.

Σχόλια