default-image

Προσοχή στην επιλογή γυαλιών ηλίου

Γυναίκα & παιδί
Προσοχή στην επιλογή γυαλιών ηλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλά γυαλιά ηλίου δεν είναι πλέον απρόσιτα οικονομικά αφού πλέον τα καταστήματα οπτικών ειδών, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία οπτικού, διαθέτουν ποιοτικά γυαλιά ηλίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε τιμές που ανταποκρίνονται πλήρως στην οικονομική πραγματικότητα.

Αυτό τόνισαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών προσθέτοντας ότι οι Έλληνες οπτικοί και οι κατασκευαστικές εταιρείες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σοβαρότητα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μπροστά στην πρωτοφανώς δυσχερή οικονομική κατάσταση των καταναλωτών προχώρησαν σε μειώσεις των τιμών του συνόλου των προϊόντων τους και ειδικότερα των απορροφητικών γυαλιών ηλίου, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια στον χρήστη απο την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.


Επιπρόσθετα, όπως δήλωσαν οι ομιλητές τα οπτικά καταστήματα είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις με τοποθέτηση απορροφητικών φακών σε πολύ προσιτές τιμές σε παλαιότερα γυαλιά ή σε προσφερόμενους από αυτούς σκελετούς έτσι ώστε κανένας πολίτης έστω κι αν βρίσκεται σε προφανή οικονομική δυσχέρεια να μην στερηθεί της απαραίτητης προστασίας.


Δυστυχώς, όπως επισημάνθηκε από τον ομιλητές, οι ανυποψίαστοι καταναλωτές εξαπατώνται από τα πλαστογραφημένα σήματα ασφαλείας (CE) τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού πιστεύουν ότι αγοράζουν προϊόντα ασφαλή σύμφωνα με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές.


Οι προϋποθέσεις/προδιαγραφές για ένα σωστό και ποιοτικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι τα εξής:


1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.

2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος - αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

4. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι συμβατά με το ανθρώπινο δέρμα.


Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News